ÖZGÜR ŞENGÜL/ İZ GAZETE- Çocukluk döneminden bu yana yardım kampanyaları çalışmasında yer alan  Dağ, bu faaliyetlere öğretmeni aracılığı ile başladığını belirtti. Dağ, “Gerçekleştirdiğim yardım kampanyaların da durumunu kötü olarak bildiğim ailelere insanlar aracılığıyla bir şeyler ulaştırmaya çalışıyordum, İzmir depremi ile bu çalışmalar daha da çok aktif hale geldi" dedi.

'İNSANLARIN MAĞDURİYETİ BU SÜREÇLE KALMAYACAK'

İzmir depremin de gönüllü olarak çalışan Zerdağ Dağ, gözüne en çok çarpan şeyin insanların mağduriyeti olduğunu ifade ederek, depremzedelerin çadır alanlarından ayrıldıktan sonra da mağduriyetlerinin devam ettiğini vurguladı. Dağ sözlerine şöyle devam etti:

“Çadırlar kaldırdıktan sonra mağdur olan aile veya evi ağır hasarlı olan aile başka bir eve taşındıktan sonra mağduriyeti devam ediyor. Bunu fark ettim ve daha sonraki süreçlerde ne yapılabilir diye düşündüm."

Bu süreçte ilk zamanlarda bireysel olarak mücadele verdiğini daha sonra Fatoş Atik, sosyal hizmet ve belediyelerden destek aldığını söyleyen Dağ, bazı ailelere devletten ve belediyelerden destek almalarını sağladıklarını, bazı ailelere ise gıda kolisi yardımı yaptıklarını dile getirdi. Dağ, bu süreçte insanlara yapılan bir aylık yardımı yetersiz bulduğunu da ekledi.

'İNSANLAR YAPTIĞI YARDIMDAN SONRA SIRTINI DÖNÜP GİTMESİN'

Bundan sonraki hedefinin İzmir'de gece konduda ikamet eden ailelerin hayatlarına dokunmak olduğunu belirten Dağ, “Bize ulaşamayan, sokak arasında kalan veya 'biz size geri dönüş yapacağız' yanıtı alıp herhangi bir yardım alamayan insanlara dokunmak istiyorum. Bu konuda sadece ben yetersiz kalıyorum. Bir kişinin yapacağı yardımdan ziyade, 10 kişinin yapacağı yardım daha fazla olur, o yüzden daha büyük bir kitleye ulaşmak istiyorum. Bir insan yok diyorsa ona acil bir şekilde ihtiyaçlarını sağlamayı ve yardımlarımı daha çok kitleye ulaştırmayı, yardım etmeyi seviyorum” ifadelerini kullandı.

Anda arama kurtarma ekibi hakkında da bilgi veren Dağ, “Anda bir arama kurtarma ekibi ama aynı zamanda insani yardımlar yapan bir ekip. Hem arama kurtarma ekibi için hem de insani yardımlar için, Anda'ya gönüllü olarak gelmek isteyen insanlar varsa bekleriz. Anda ile şu an insani yardımlar ekibinde bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Birimizin sesimizi duyurması gerekiyor ki yardımlar çoğalsın” şeklinde konuştu.

Dağ son olarak şu ifadeleri kullandı: 

“Bir insanın mağduriyeti bir ayda ya da bir gıda kolisi ile kalmıyor, o mağduriyet uzun süre devam ediyor. Mucizevi bir dönüş olmadığı sürece hayat boyu o mağduriyet devam ediyor, bu yüzden insanlar yaptığı yardımdan sonra sırtını dönüp gitmesin."

Editör: Haber Merkezi