TUGAY CAN / İZ GAZETE- İzmir Devlet Tiyatrosu’nda 16 yıldır ‘Mezun Sanatçı’ olarak çalışmakta olan Emrah Şenışık, kendisine gönderilen bir tebligat ile gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldı.

30 990 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ve Devlet Tiyatroları’nda sözleşmeli personellere ilişkin yeni yönetmeliğin ardından İzmir Devlet Tiyatrosu’na 27 Aralık tarihinde sözleşmeli personel olmak için dilekçe yazarak talepte bulunan Şenışık’a İzmir Devlet Tiyatrosu yönetimi tarafından verilen tabligatta “Çalışma talebiniz uygun bulunmamış olup, kurumumuz ile ilişiğiniz kesilmiştir’ açıklaması verildi.

Oyunculuk ana sanat dalı mezunu olan ve bugüne kadar İzmir Devlet Tiyatrosu bünyesinde 25-26 oyunda oynadığını ifade eden tiyatro oyuncusu Emrah Şenışık, yaşadıklarını İz Gazete ile paylaştı.

Kendisine verilen tebligat aracılığıyla İzmir Devlet Tiyatrosu ile ilişiği kesilen Emrah Şenışık yaşadıklarını şöyle anlattı: “Geçtiğimiz Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı yeni personel yasası çıkarttı. Bu sayede sözleşmeli personel olarak durumlarımız iyileştirileceği söylenmişti. Bu konu biraz gecikmeli olsa da yılın sonunda netleşti. Resmi Gazete’de de yer aldı. Biz 27 Aralık tarihinde de kuruma sözleşmeli personel olarak işe alım için bir dilekçe yazdık ve bir talepte bulunduk. Yılbaşı tatilinden hemen sonra 2 Ocak Perşembe günü oyunlarımıza çıkacakken ‘Hemen görev yerlerinize gelin, saat 5’te prova alınacak’ diye resmi bir mesaj geldi bizlere. Apar topar görev yerimize gittik. Sahnede oturmuş bekliyorken, beni aradılar ve elime bir tebligat verdiler. O tebligatta ‘Çalışma talebiniz uygun bulunmamış olup, kurumumuz ile ilişiğiniz kesilmiştir’ açıklaması verildi”

TÜRKİYE’DE 150, İZMİR’DE 8 KİŞİ MAĞDUR

Türkiye genelinde kendisi gibi Devlet Tiyatroları’nda 150 kişinin mağdur durumda olduğunu kaydeden Şenışık, “Bunların kimi benim gibi mezun oyuncu, kimi idari görevli kimisi de teknik personel. İzmir’de de 8 kişi mağdur durumda. Şu an hali hazırda bizim oyunlarımız, işlerimiz güçlerimiz devam ettiği halde işlerimizi bırakıp, İzmir Devlet Tiyatrosu’ndan ayrılmak durumunda bırakıldık” diye konuştu.

‘DAVA AÇACAĞIZ’

Avukatlar ile görüşmelerinin başladığını kaydeden Şenışık, “İşe dönüş için Bölge İdari Mahkemesi’ne dava açacağız. Olumlu bir sonuç için elimizden geleni yapıyoruz. İzmir Devlet Tiyatrosu yıllardan bu yana emek verdiğimiz ve kendi evimiz gibi gördüğümüz bir yer. Bunun için yıllarca özveri ile çalıştık. İşten çıkartılırken bir gerekçeli karar önümüze sunulup, öyle çıkartılabilirdik” dedi.

Editör: Haber Merkezi