Gizem TABAN/İZGAZETE- Sosyal Demokrat Yerel Yöneticiler Derneği (SODEY) Başkanı Şamil Sinan An, Başkan Yardımcısı Ulvi Puğ ve Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Uzunluğu, derneğin kuruluş gerekçelerini, amaçlarını ve yaptıkları çalışmaları İz Gazete’ye anlattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Üyeliği görevinde bulunan; Şamil Sinan An ve Erhan Uzunoğlu ile Konak Belediyesi CHP Meclis Üyeliği ve İzmir Milli Kütüphane Başkanlığı görevinde bulunan Ulvi Puğ, SODEY’in sosyal demokrasi ve yerel yönetimler konusunda İzmir başta olmak üzere Türkiye’ye katkı koymak için kurulduğunu ifade etti.

‘ÜRETMEK İÇİN YOLA ÇIKTIK’

SODEY’in kuruluşu ve yol haritası hakkında konuşan Başkan Şamil Sinan An, “Yerel yönetimlere ve kente katkı koymak adına SODEY’i kurma fikrini oluşturduğumuzda şu an görev yapan ve geçmiş dönemde görev alan belediye başkanı ve belediye meclis üyesi arkadaşlarımızla paylaştık ve çok olumlu geri dönüşler aldık. Yerel yönetimler konusunda üretim yapabilecek ve bunları paylaşabilecek yeni bir alanın olmasının hem İzmir hem Türkiye için faydalı olabileceği kanısına vardık. Ardından bu fikri Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile paylaştık. Merkezi İzmir’de olmak üzere yerel yönetimler konusunda Türkiye genelinde çalışmalar yapma amacıyla SODEY’i kurduğumuzu anlattık. Genel Başkanımız bu fikri çok olumlu karşıladı ve böyle bir çalışmanın yararlı olacağını ifade etti. Biz de hızla çalışmalara başladık. Uzun uğraşların ardından 20 Mart 2020 tarihinde derneğimizi fiilen kurduk. Sosyal demokrasiyi içselleştirmiş arkadaşlarımızla beraber yerel yönetimler konusunda üretim yapmak için yola çıktık. Ancak pandemi süreci başladı. O nedenle uzun bir süre dernek faaliyetlerimizi gerçekleştiremedik. Normalleşme sürecinin başlamasıyla ilçe ziyaretlerine, halkla ve belediyelerimizle buluşmaya başladık” ifadelerini kullandı.

‘DÜRÜST, DEVRİMCİ, DEMOKRAT’

SODEY olarak, Dürüst-Devrimci-Demokrat kavramları üzerinden ‘Üretken, Çalışkan, Paylaşımcı Olacağız’ mottosuyla yola çıktıklarını kaydeden Başkan Şamil Sinan An, “Siz ne yaparsanız yapın, üretken olamıyorsanız, çalışkan olmuyorsanız, bunu toplumla paylaşmıyorsanız hiçbir yerde başarılı olmanız mümkün değil. Bu konuda da bize katkı koyacak her arkadaşımızla da birlikte olmaya hazırız. Bu dernek umuyorum Türkiye için, kentimiz için çok güzel şeyler yapacak” dedi.

‘AMACIMIZ KATKI SAĞLAMAK’

“SODEY, Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği aydınlık yolda yürümeyi hedefleyen, laik-demokratik cumhuriyete sahip çıkan, yerel yönetimler konusunda üretmek isteyen bir dernektir” diyen Başkan Şamil Sinan An, derneğin hedeflerine dair, “Belediyeler çok güzel çalışmalar yapıyor ancak birçoğu birbirlerinin yaptıkları uygulamalardan haberdar olmayabiliyor. Hedefimiz; bu anlamda bir dağarcık oluşturmak ve bunu yerel yönetimlerle paylaşmak. Bunun yanı sıra; geçmiş dönemde belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği yapmış ve halihazırda görev yapan arkadaşlarımızın deneyimlerinden faydalanmak, yerel konuları yerel dinamiklerle tartışarak kent için yeni bir vizyon oluşturmak. Bu noktada amacımız; CHP’nin yerel yönetimlerle ilgili üretimlerine müdahil olmak değil, özgün çalışmalar yaparak bunu tüm yerel yönetimlerimizle paylaşmak ve katkı sağlamak” açıklamalarında bulundu. Yerel demokrasinin, demokrasinin temel taşı olduğunu vurgulayan Şamil Sinan An, “Bu noktada; ekonomik, sosyal, toplumsal anlamda birçok üretim olabilir ama siyasetin üretilmesi ve demokrasinin geliştirilmesi konusunda; yerel yönetimlerin demokratikleşmesi ile daha özgür çalışma alanlarının yaratılmasının Türkiye demokrasisine çok büyük katkı koyacağını düşünüyoruz. Bu anlamda; herkesin yerel özelinde özgürce tartışabildiği bir ortamda bir şeyler üretmenin ve bunu toplumla paylaşmanın çok faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi.

‘KADINLARI VE GENÇLERİ ÖNEMSİYORUZ’

Kadınları ve gençleri çok önemsediklerini dile getiren Şamil Sinan An, “Yönetim kurulumuz; 6’sı kadın 5’i erkek olmak üzere 11 kişiden oluşuyor. Yani biz erkekler olarak şu an azınlıktayız. Kadın arkadaşlarımızın üretkenliği ve çalışkanlığıyla derneğimizin daha güçlü olacağını ve daha iyi işler yapacağını düşündük. Aynı zamanda gençlerimizi de çok önemsiyoruz, 30 yaşın altında 3-4 genç arkadaşımız yönetimimizde yer alıyor” ifadelerini kullandı.

‘YOĞUN İLGİ GÖRÜYORUZ’

“Tüm ziyaretlerimizde yoğun bir ilgi görüyoruz” diyerek açıklamalarını sürdüren Şamil Sinan An, “K Tüm ilçelerimizi, belediyelerimizi ziyaret ediyoruz. Hepsinde büyük bir ilgi ve katılım gördük. Bundan dolayı inanılmaz bir mutluluk duyuyoruz. CHP İzmir İl Başkanımız Deniz Yücel ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, ilk üyelerimizden… Destekleri çok değerli. Şu an birçok meclis üyemiz, belediye başkanımız SODEY üyesi oldu. Örgütlenme çalışmalarımız sürüyor. Birikimlerini bizimle ve toplumla paylaşmak isteyen arkadaşlarımızın dernekte olma olanağını yaratmak için bir çalışma kurulu oluşturma kararı aldık. Katkı koymak, dernekte olmak isteyen çok sayıda genç arkadaşımız oldu, onlara da derneğimizde bir alan yarattık. Yaptığımız ziyaretlerde muhtarlarımız da dernekte yer almak istedi, onlar için de bir alan oluşturacağız. Biz bunlardan çok memnun oluyoruz. Burası özgün bir yapısı olan, kent ve kent demokrasisi-ekonomisi-kültürü ile ilgili üreten bir merkez olsun istiyoruz. Çok iyi bir sinerji yakaladık, bu da git gide büyüyor” açıklamalarında bulundu.

‘İKİ TEMEL KRİTERİMİZ VAR’

Özgürlükler ve demokrasi ile problemi olmayan, sosyal demokrasiyi içine sindirmiş, hak-hukuk-adalet konusunda hassasiyeti olan herkesin SODEY’de yer alabileceğini söyleyen Başkan Yardımcısı Ulvi Puğ, “Sosyal demokrat-toplumcu yerel yönetimler konusunda katkısı ve emeği olan, bunu paylaşmak isteyen herkesle birlikte yol yürümekten büyük mutluluk duyarız. Aslında iki temel kriterimiz var; Atatürk ve cumhuriyet kazanımlarıyla sorunu olmayacak, sosyal demokrat ilkeleri benimsemiş olacak” diye konuştu.

‘NİTELİKLİ ÇOĞUNLUK’

SODEY Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Uzunoğlu ise dernek içindeki niteliği korumaya çok önem verdiklerinin çizdi. Uzunoğlu, “Hayatı boyunca kişi ve kurumlarla sorunu olan bir kişinin derneğe üye olmak istemesi gibi bir duruma karşın tüzüğümüzde derneği korumak üzerine; ‘üye olmak isteyen kişi, en az iki yönetim kurulu üyesinin referansıyla kabul edilir’ diye bir maddemiz var. Çünkü bizim için nitelikli çoğunluk çok önemli” dedi.

“GÜNEŞ, İZMİR’DEN DOĞACAK”

“Genel merkezimiz İzmir, Çünkü biz güneşin İzmir’den doğacağına inanıyoruz” diyen Ulvi Puğ, “İzmir, özgürlüğe, demokrasiye açılan pencere gibi... Onun için biz genel merkezimizi burada oluşturduk. Sosyal demokrasinin günümüzdeki yerini sağlam oturtmamız lazım. Bunun canlandırılıp doğru bir modelle aktarılması lazım. Sosyal demokrasinin tekrar iktidara gelmesi lazım. Hem merkez iktidara gelmek hem de hizmet kalitesini artırmak için yerel yönetimler çok önemli. Yerel yönetimler, demokrasinin olmazsa olmazı. Biz de bu noktada SODEY çatısı altında, fikir ve proje üreteceğiz, geliştireceğiz ve paylaşacağız” açıklamalarında bulundu.

‘EĞİTİMLER VE BULUŞMALAR’

SODEY’in gerçekleştireceği faaliyetlere ilişkin örnekler veren Ulvi Puğ, “Önerge yazımı, belediye meclisinin görevleri, yapılabilecek çalışmalar gibi konularda çok yönlü amaçlara hizmet edecek eğitimlerimiz de olacak. Çalışmalarımızı sürdüreceğiz ama bir an önce; sosyal demokrasi ve yerel yönetimler konusunda birikimleri olan değerli arkadaşlarımızı İzmir’de halkla buluşturalım istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İŞTE SODEY KURUCU YÖNETİMİ

Başkan: Şamil Sinan An

Başkan Yardımcısı: Ulvi Puğ

Sayman: Banu Gençkan

Yönetim Kurulu Üyeleri: Erhan Uzunoğlu, Dolunay Bayer, İlhan Dal, İzel Zenginobuz Derinsu, M. Serdar Yavaşoğlu, Gamze Gül Çamur, Bahar Gürsul

Denetim Kurulu Üyeleri: M. Yekta Varnalı, Ali Rıza Kaya, Özan Parlar

Editör: Haber Merkezi