Geleceğin teknolojilerine ev sahipliği yapmakta olan İzmir, DEPARK Yönetim Kurulu Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Özgören önderliğinde IoT (Internet of Things) olarak ifade edilen 'nesnelerin interneti' konusunda, 'İzmir'in marka değerinde gizli kalan güçlü bir ekonomik değeri açığa çıkarmak üzere' alanında birbirinden değerli konuşmacıları misafir etti. Prof. Dr. Özgören, Dokuz Eylül Üniversitesi ve DEPARK olarak, Teknoloji Transfer Ofisi süreçlerinde bir araya gelinen sanayici ve akademisyenlerle İzmir'in 'nesnelerin interneti' konusundaki dinamizminin açığa çıktığını belirterek, "Bu zirve ile bu dinamizmi gözler önüne sermek ve bilişim ekosisteminin güçlendirilmesine katkıda bulunmayı hedeflemekteyiz. İzmir, Dokuz Eylül Üniversitesi ve DEPARK liderliğinde bir bilişim kümelenmesi için bugün düğmeye basmıştır. Tercihimiz bu güzel şehrin Ar-Ge ve inovasyonda dünya liderliğine yürümesidir. Bilişim sektörü bu nedenle öncelikli ve değerlidir" dedi.

Stage-Co adına zirvede yer alan Patrick Bosteels, İzmir'de 300'ün üzerinde patentin kayıtlı olduğunu, ancak bunların hiçbirinin geliştirilmekte olan bir uygulamaya dönüşmediğini ve sanayiciler tarafından kullanılmadığını belirterek, bunun gerçek bir kayıp olduğunu ifade etti. "İzmir'de her yıl mezun olan binlerce genç, nasıl olur da kendi işlerini geliştirmek için, henüz öğrenci iken çalışmaya başlamaz? Bu çok şaşırtıcı" diyen Bosteels, gerçek desteğin bilişim ve diğer alanlarda sanayinin ihtiyacının üniversitelerle buluşturulmasında olduğunu belirtirken, proje maratonlarında sektörün sorunlarını tanımlayarak çözümü ödüllendirmesi gerektiğini vurguladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (DETTO) tarafından organize edilen birebir görüşmelerde 'akademisyenler ve sanayiciler işbirliği olasılıkları için birebir görüşme imkanı bulduğu' organizsasyonda, zirve konuşmacıları; Uğur Yüce (Moderatör), Stanford Üniversitesi- Sudha Jamthe, Dokuz Eylül Üniversitesi - Murat Özgören, Türkiye Bilişim Derneği - Faruk Eczacıbaşı, TÜBİTAK - Oğuz İçoğlu, ULAKBİM- Mehmet Mirat Satoğlu, TTGV-Cengiz Ultav, IBM - Jale Akyel, INTEL - Tunç Özgül, GE-Ussal Sahbaz, SIEMENS - Hakan Mavruk, Ericsson - Adnan Pekdemir , Stage-Co - Patrick Bosteels oldu.

Zirve toplam iki gün ve üç eş zamanlı aksiyon ile gerçekleştirildi. Katılımcılar; proje maratonu katılımcıları, birebir görüşme katılımcıları, zirve konuşmacıları ve farklı yaş gruplarından dinleyicilerden oluştu.

Proje maratonu katılımcıları, kendilerine şirketler tarafından iletilen gerçek sorunlara yazılım çözümleri geliştirmek üzere iki gün ve bir gece boyunca projelerini geliştirdi. Her iki gün boyunca mentor/jüriler tarafından izlenen ekipler, ikinci gün sonunda final jürisi ile sunumlarını paylaştı. Proje maratonu sonunda jüri tarafından birinciliği kazanan proje Noise Mapping (şehrin belli noktalarına yerleştirilmiş sensörler vasıtasıyla şehirdeki gürültüyü ölçüp, gürültü haritasını belirleme-prototip olarak ses düzeyini belirleme) isimli projesi ile Accum ekibi oldu.

Katılımcılar; İzmir Atatürk Lisesi, İzmir Üniversiteler Platformu, İzmir Üniversitesi, TekonSapiens Stratejik Düşünce Platformu, Homeros Melek Yatırımcı Ağı, DEGA-Dokuz Eylül Girişimcilik Akademisi, DEÜ Bilgisayar Mühendisliği, Dokuz Eylül Teknoloji Transfer Ofisi, Yaşar Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Gediz Üniversitesi ve diğer ekosistem paydaşlarından oluştu.

İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi