İZ GAZETE- Geçtiğimiz gün, Türkiye, İdlib'te çok sayıda askerin şehit olmasının ardından, sınır kapılarını açarak göçmen kontrolünü bırakmıştı. İzmir Barosu,  Suriye'deki çatışmanın ardından hükümet yetkililerinin bu radikal kararına tepki gösterdi.

İzmir Barosu'nun yaptığı yazılı açıklamada, "Suriye'de dün çok sayıda askerimizi şehit verdiğimiz çatışmanın hemen ardından hükümet yetkilileri "artık mültecileri tutabilecek durumda olmadıklarını, yeni göç dalgasının kara ve deniz yoluyla Avrupa’ya geçmesine engel olunmayacağını" açıklamışlardır. Görülmektedir ki iktidar, mülteci sorununu yaşanan çatışmalı ortamda siyasal bir koz olarak kullanmaktadır. Buna karşın, gerçek, mülteciliğin siyasete alet edilmemesi gereken insani bir mesele olduğudur. İltica, evrensel hukuk tarafından kabul edilmiş temel bir insan hakkıdır" denildi.

'ÇOK CİDDİ SONUÇLARI OLACAK'

Gerek Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve gerekse başta AB olmak üzere tüm uluslararası kamuoyunu, mültecilerin ihtiyaçlarını önceleyen bir insani yaklaşımı benimseyip uygulamaya davet eden İzmir Barosu'nun yaptığı açıklamada, " Sınırların kontrolsüz şekilde açılmasının sonuçları çok iyi değerlendirilmeli ve mültecilerin başta yaşam hakkı olmak üzere tüm temel hak ve özgürlükleri korunmalıdır. Muhtemel yeni göç dalgasında Yunan Hükümetinin tutumu ve adalardaki mevcut sıkışmışlık halinin çok ciddi sonuçları olacaktır. Bu bakımdan tüm bölge devletlerini uluslararası hukukun 1951 Cenevre Sözleşmesinde düzenlendiği uluslararası işbirliği ve sorumluluk paylaşımı kurallarını dikkate alarak insanı temel alan bir çözümü benimsemeye çağırıyoruz" ifadeleri de yer aldı.

Editör: Haber Merkezi