ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - İzmir Barosu tarafından yapılan açıklamada LGBTİ+’ların yaşadığı çoklu ayrımcılığa dikkat çekildi. 

Translara yönelik şiddetin yaşamın her alanında artarak devam ettiği ifade edilen açıklamaya göre, 2008-2016 yılları arasında ülkemizde 43 trans kadın nefret saiki ile öldürüldü. 

40. MADDENİN YENİDEN DÜZENLENMESİ TALEBİ

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa’da düzenlenen pozitif yükümlülüklerin yerine acilen getirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada Türkiye’de çağımızın insan hakları standartlarına uygun bir nefret suçları mevzuatı bulunmadığına dikkat çekildi. Baro, transların cinsiyet uyum sürecini düzenleyen Türk Medeni Kanunu'nun 40. maddesinin, cinsiyet beyanını esas almayan transfobik hali, kişinin maddi ve manevi varlığını koruma ile kendi kaderini tayin etme hakkı gözetilerek yeniden düzenlenmesini talep etti. 

"İzmir Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu olarak 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü’nde yaptığımız bu basın açıklamasıyla, LGBTİ+’lara yönelik uygulanan ayrımcılık ve şiddet ile mücadele eden avukatlar olarak üzerimize düşen görevi ifa etmeye gayret edeceğimizi ilan ediyoruz. Bu açıklamayı insan hakları alanında verdiği mücadelede önemli bir ilki daha gerçekleştiren, LGBTİ+’ların haklarının savunucusu olduğunu komisyonumuzun kuruluşuyla ve Genel Kurul’da verdiğimiz önergeye güçlü bir şekilde destek vermesiyle gösteren, Türkiye’nin öncü hukuk kurumlarından birisi olduğunu bir kez daha kanıtlayan İzmir Barosu çatısı altında yapmaktan onur duyuyoruz." denilen açıklamada, insan hakları alanında bilinçli bir şekilde hukuk eğitimine dahil edilmeyen ayrımcılık ve nefret suçları meselesinin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. 

Baro tarafından yapılan açıklamada, ayrıştırma ve baskı politikalarına karşı nefrete karşı yaşamı savunmaya devam edileceği ifade edildi.

Editör: Haber Merkezi