Eşitlik kavramı, hukuk dilinde toplumsal cinsiyete dayalı kalıp yargılar, cinsiyetçilik ve cinsel saldırı mitleri, toplumsal cinsiyet rolleri konusunda ulus aşırı hukuki yaklaşımlar konularının tartışıldığı çalışma 06 Eylül 2017 günü İzmir Barosu’nda düzenlendi. İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Av. Seyide Uludağ’ın da katıldığı çalışma Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Solmaz Zelyut, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Gülgün Meşe ve Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Yard. Doç. Dr. A. Aslı Şimşek moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Kadın Hakları Merkezi üyelerine yönelik olarak gerçekleştirilen ilk çalışmanın ardından oluşturulan eğitim modülü üzerinden bir taraftan avukatlara yönelik atölye çalışmaları ile eğitimci sayısının arttırılması hedeflenirken diğer taraftan belediyeler başta olmak üzere yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve diğer barolarla vb. yürütülecek eğitim çalışmalarında bu modülün uygulanması hedefleniyor.

Baro Başkanı Av. Aydın Özcan çalışma sonunda düzenlenen sertifika töreninde yaptığı konuşmada İzmir Barosu’nun özellikle kadın ve çocuk hakları alanında Türkiye’de örnek gösterilen önemli çalışmalar yaptığını vurgulayarak, bundan sonra da bu çalışmaların artarak devam edeceğini söyledi. Av. Aydın Özcan, sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimlerle bu alandaki işbirliklerine büyük önem verdiklerini ifade ederek bu anlamda İzmir Büyükşehir Belediyesi ile de bir protokol imzaladıklarını ifade etti.

ALADAĞ’DA YENİDEN MÜDAHİLLİK TALEBİNDE BULUNULACAK

İzmir Barosu’nun kadın ve çocuk haklarının ihlal edildiği her davayı takip ettiğini ifade eden Av. Aydın Özcan, “Adana’nın Aladağ ilçesinde yaşanan yurt yangınına ilişkin de müdahillik talebinde bulunmuştuk. Bu müdahillik talebimiz ilk olarak kabul edilmesine rağmen sonrasında mahkeme vermiş olduğu kararından döndü. Şimdi onunla ilgili bir mücadelemiz var. Bir sonraki duruşmada aralarında İzmir Barosu’nun da olduğu barolar ve çocuk hakları savunucuları olarak yeniden müdahillik talebinde bulunacağız” dedi.

TÜRKİYE SON SIRALARDA

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2016 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği raporuna göre, 144 ülke arasında Türkiye’nin 130’uncu sırada yer aldığını vurgulayan Av. Aydın Özcan, aynı raporda kadınların eğitim oranı sıralamasında 109., siyasete katılım oranında ise 113. sırada olduğunu ifade etti. Av. Aydın Özcan, “Oysaki Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Milleti ile birlikte kurduğu çağdaş Türkiye Cumhuriyeti, bir çok batı ülkesinden önce kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanımıştı.” dedi.

Editör: Haber Merkezi