Geçtiğimiz haftalarda Adalet Bakanlığı'nca gerçekleşen arabuculuk sınavının ardından başkanlık, sınav soruları ve cevaplarının verilmeyeceğini açıklamıştı. Adalet Bakanlığı'nca düzenlenen arabuluculuk sınavı öncesi soruların, deneme sınavı adı altında bazı adaylara verildiği iddia edilirken İzmir Barosu, sınavdan sonra  yapılan açıklamaya göre sınav soruları ile cevap anahtarının açıklanmayacağı kararına tepki gösterdi. 

İzmir Barosu'ndan yapılan yazılı açıklamada yönetmelik gereğince tüm adayların sınav soruları ve sonularına itiraz hakkı olduğunu ifade edilirken, "Sınav sorularının ve cevap anahtarının açıklanmaması, kamusal işlemlerin denetlenebilir ve şeffaf olması gerekliliğine açıkça aykırı olduğu gibi, itiraz hakkının kullanılmasına da engel teşkil eder" denildi.

'SORU İŞARETLERİNE YENİSİ EKLENİYOR'

Açıklamada "Sorular ve doğru cevaplar ile puanların aleni olarak açıklanmayacak olması; kamuoyunda, sınav sorularının kim/kimler tarafından hazırlandığından, sorularda vahim yanlışlar bulunduğuna, soruların  bazı kişilerle önceden paylaşılıp  paylaşılmadığından, soruları hazırlayanların sınava girip girmediğine dair  oluşan soru işaretlerine, yenilerini eklemektedir. Hukuk devletlerinde, uygulamaların denetiminin sağlanması, mevzuatta tanınan hak ve başvuru yollarının kullanılması, idarenin keyfine bırakılamaz" ifadeleri kullanılırken İzmir Barosu, Arabuluculuk Daire Başkanlığı'nı sınava ilişkin muğlaklığı gidermeye ve şeffaf, denetime açık, mevzuata uygun şekilde sınav sonuçlarını açıklamaya davet etti. 

Editör: Haber Merkezi