İZ GAZETE - İzmir Barosu, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 70. Yılı nedeniyle İzmir Adliyesi C Blok girişinde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel okudu. 

Avukat Yücel, Evrensel Bildirgenin nihai amacı olan "korkudan ve yoksulluktan kurtulmuş insanlar için özgürlüğe sahip olacakları bir dünya" ya ulaşılamadığını üzüntüyle dile getirerek, "Hindistan’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne, Rusya’dan Macaristan’a kadar dünyanın pek çok ülkesinde sağ popülist iktidarları iş başına getirdi. Bugün, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin dünyada kurmaya çalıştığı düzen birçok yerden saldırıya uğruyor." dedi. 

"Türkiye İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 70. Yılına cezaevinde bulunan 150’nin üstünde gazeteci, 500’ün üzerinde avukat, 50.000’in üzerinde duruşma bekleyen tutuklu birey, 100.000’i aşan sayıda KHK mağduru ile giriyor. İnternet yasakları konusunda ülkemiz dünyanın en kötü sicile sahip devletlerinden biri. 10’un üzerinde parlamento üyesinin vekilliği düşürüldü. Toplumsal muhalefet bir bütün olarak susturulmaya çalışılıyor. Cumhurbaşkanı, kendisine yapılan ve hoşuna gitmeyen her cümleyi hakaret davalarına tahvil ediyor. Türkiye son yapılan bağımsız araştırmalara göre hukuk devleti sıralamasında 113 ülke arasında 101’inci sıraya gerilemiş durumda. Anayasamızın uluslararası sözleşmelere riayet etmeye dair hükümleri açıkça ihlal ediliyor.  Kadına karşı şiddet bir türlü bitirilemiyor, devlet üstüne düşen pozitif yükümlülükleri yerine getirmiyor. LGBTI+ bireyler yılda bir kerecik görünür kılındıkları onur yürüyüşünden dahi mahrum bırakıldılar. Romanlar açılım sözleriyle yıllardır oyalanıyorlar. Alevilere verilen sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Gayrimüslim azınlıkların sesi neredeyse hiç duyulmaz oldu. Çocuk istismarı ülkenin en büyük sorunlarından biri ancak bu alanda dahi sürdürülmekte beis görülmeyen cezasızlık siyaseti vicdanları derinden yaralıyor. İş cinayetleri hız kesmeden sürüyor. Sendikal mücadele bir suç alanı gibi değerlendiriliyor. Çevre hakkı inşaat firmalarının çıkarları altında ezilmiş durumda. Bu alandaki olumlu yargı kararları dahi uygulanmıyor."  şeklinde konuşan Baro Başkanı Özkan Yücel, özgür yaşam hayalinin hala devam ettiğini söyledi.

İzmir Barosu olarak Türkiye halkının vermiş olduğu toplumun “özgürlük, adalet ve barış” çağrısına ses vereceklerini söyleyen Yücel, "İzmir Barosu olarak hukuk devletinin tüm kurumlarıyla işler hale geldiği bir ülke için çalışmaya, özgürlük ve insan hakları taleplerini yükselten halkımızın yanında olmaya söz veriyoruz. 10 Aralık İnsan Hakları Günü kutlu olsun!" dedi.

 

Editör: Haber Merkezi