İzmir Barosu'nun 22 Ekim’de gerçekleşen 2022-2024 Olağan Genel Kurulu'nda Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) adına yaptığı konuşmada 'kimyasal silah kullanıldığı' iddialarının araştırılmasını istediği ve konuşmasını "Jin jiyan azadî" sloganı ile sonlandıran avukat Aryen Turan, gözaltına alındı. 

İzmir Barosu ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Yurttaşların ifade özgürlüğüne her platformda sahip çıkan İzmir Barosu, İzmir Barosu üyesi meslektaşımızın bu özgürlüğünü sonuna kadar savunmakta kararlıdır" ifadelerini kullandı.

Baro'nun açıklamasının tamamı ise şu şekilde:

Baromuz üyesi Av. Aryen Turan, İzmir Barosunun 22-23 Ekim 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen Olağan Genel Kurulunda yapmış olduğu konuşmada geçen cümleler gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.  

Düşünce özgürlüğü ve onun ayrılmaz parçası olan düşünceyi ifade etme özgürlüğü,  yasada, Anayasa'da ve Anayasa' nın 90. maddesi uyarınca onaylanmış ve iç hukuk normu (üst norm) haline gelmiş Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde tanımlanmış özgürlüklerdir. 

Muktedirlerin işareti ile yaratılan toplumsal linç, bağımlı yargı tarafından adli bir işleme dönüşmüştür.  

Vekil sıfatıyla defalarca İzmir Cumhuriyet Başsavcısı ile görüşen önceki başkanımız Av. Özkan Yücel'in, meslektaşımızın ifade vermeye hazır olduğunu bildirmesine ve gözaltı işlemi yapılmamasını talep etmesine rağmen Av. Aryen Turan 03.11.2022 Perşembe günü saat 18.30'da bürosundan çıktığı sırada gözaltına alınmıştır.  

Yurttaşların ifade özgürlüğüne her platformda sahip çıkan İzmir Barosu, İzmir Barosu üyesi meslektaşımızın bu özgürlüğünü sonuna kadar savunmakta kararlıdır. 

Meslektaşımızın yanındayız.   

Özgürlüklerin kısıtlanması çabasına boyun eğmeyeceğiz.  

Editör: Haber Merkezi