İZ GAZETE- Nijerya uyruklu O.B.N, ülkesinde yaşanan çatışmalı durum nedeniyle bugün İstanbul Havaalanı'na inerek Türkiye'den sığınma talebinde bulundu. Adı geçen yabancı kişinin başvurusu alınmazken kendisine gece 01.30 saatiyle bilet kesildi ve avukatlarıyla görüşmesine de izin verilmedi.

Bunun üzerine İzmir Barosu Başkanlığı tepki gösterdi. Yetkili kişilerin görevini yerine getirmesi için çağrı yapan Baro, "O.B.N'nin de ülkesine geri gönderilmesi durumunda yaşam hakkı başta olmak üzere çok ciddi hak ihlalleriyle karşılaşma riski bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

İzmir Barosu Başkanlığı'ndan yapılan açıklama şu şekilde: 

Nijerya vatandaşı O.B.N, ülkesi Nijerya'nın kuzeyinde yaşanan çatışmalı durum nedeniyle ülkesinden kaçarak bugün İstanbul Havaalanı'na inmiş ve ülkemizden sığınma talebinde bulunmuştur.  Meslektaşlarımız Av. Duygu İnegöllü ve Av. Azad Mete'nin bildirdiği üzere, adı geçen yabancı kişinin başvurusu alınmamış, kendisinin transit bölgeden çıkmasına izin verilmemiş ve adına saat 01.30'a ülkesine gidiş bileti kesilmiştir. Avukatları saat 14.09'dan beri O. B.N ile görüştürülmemektedir.

O.B.N'nin eşi  ülkesinde yaşanan durum nedeniyle ülkemizde sığınmacı olup hakkında İstanbul 1.İdare Mahkemesi tarafından verilmiş sınır dışının iptali kararı bulunmaktadır. Dolayısıyla eşi gibi, O.B.N'nin de ülkesine geri gönderilmesi durumunda yaşam hakkı başta olmak üzere çok ciddi hak ihlalleriyle karşılaşma riski bulunmaktadır.

Bu nedenle başta İstanbul Havalimanı idarecileri olmak üzere durumda sorumluluğu olan tüm yetkililerden;  O.B.N'nin yasal hakkı olan iltica başvurusunu kayda almalarını, kendisini bir an evvel hukuki yardım alacağı avukatlarla görüştürmelerini, ulusal hukukumuz ve tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelerle korunan iltica hakkı ve geri gönderme yasağı uyarınca görevlerini yerine getirmelerini talep ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi