İzmir Barosu, 744. Mevlana’yı Anma Haftası dolayısıyla “Çağlara Sığmayan Bilge: Mevlana” adlı bir söyleşi ve ney dinletisi gerçekleştirdi. Aynı zamanda İzmir Barosu üyesi de olan Mevlana Araştırmacısı Av. Bilal Eyüboğlu’nun gerçekleştirdiği sunuma Ege Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi ve Neyzen Kaşif Demiröz de neyiyle eşlik etti.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, bütün dünyada saygı duyulan bir kişilik olan Mevlana’nın eserlerinin kendisinin ne kadar bilge ve ne kadar insan sevgisi ile dolu bir insan olduğunu gösterdiğini ifade etti. Mevlana’nın yapıtları, eserleri ve davranışlarının toplumumuza her zaman örnek olduğunu ifade eden Av. Aydın Özcan, Mevlana’nın yaşam öyküsüyle bütün dünyada ilgi ve saygı uyandıran bir kişilik olduğunu dile getirdi. Bulgaristan Filibe kentini ziyaret ettiklerinde hala faal olan küçük bir Mevlevihane’ye rastladıklarını söyleyen Av. Aydın Özcan, bu Mevlevihane’nin yaşaması için bir Rus işadamının destek olduğunu öğrendiğini söyleyerek, “bizim kendi değerlerimize sahip çıkmamız gerek” dedi. Av. Aydın Özcan Mart ayında Filibe’ye yeniden gideceklerini ve bu Mevlevihane’yi özellikle yeniden ziyaret edeceklerini sözlerine ekledi.

Av. Aydın Özcan, sunumu gerçekleştiren Av. Bilal Eyüboğlu’nun aynı zamanda hangi yönetim gelirse gelsin İzmir Barosu Vakfı’nın değişmez yönetim kurulu üyesi olduğunu ifade ederek “Vakfımızın tekrar aktif hale gelmesinde bize önder oldu. Bu vakıf aracılığı ile ihtiyacı olan meslektaşlarımıza destek sağlıyoruz. Ama vakfın çalışmaları arasında en önemlisi genç meslektaşlarımız için genç ofisi kurmamız oldu. Bu çalışmalarımız sırasında Av. Bilal Eyüboğlu engin tecrübesiyle bize hep yol gösterici oldu” dedi.

Av. Bilal Eyüboğlu ise yapmış olduğu sunumda yirmi yılı aşkın bir süredir Mevlana araştırmacısı olduğunu ifade ederek “Baromuz etkinlikleri arasına kültürümüzün büyük meşalelerini de anmayı katan başta Sayın Baro Başkanımız olmak üzere Baro Yönetim Kurulumuza gönülden tebriklerimi sunmak istiyorum” dedi.

Mevlana’nın yaklaşık 800 yıldan bu yana bütün insanlığı birliğe, kardeşliğe sevgi ve hoşgörüye çağıran büyük bir sevgi çağlayanı, bir mana kutbu, bir hoşgörü abidesi ve büyük bir kültür meşalesi olduğunu söyleyen Av. Bilal Eyüboğlu, “Dünya ansiklopedilerinde doğu kültürünü temsil eden simalar arasında Mevlana hep birinci sıradadır. Özellikle batı ülkelerinde Mevlana hakkında yayınlanan kitapların milyon adet satışı yapılmaktadır. Dünyanın pek çok merkezinde Mevlana’dan esinlenerek semahaneler, Mevlevihaneler açılabilmektedir. Mistik, sufi müzik artık çağdaş müziğin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Mevlana’nın müzesi ve türbesi her yıl yerli ve yabancı milyonlarca ziyaretçiyi çekmektedir” dedi.

Editör: Haber Merkezi