İZ GAZETE - İzmir Barosu tarafından yapılan açıklamada, evrensel değerlere uygun, bilimsel, çocuk hak ve özgürlüklerini esas alan devletin yükümlülüklerinin belirlendiği hukuk güvenliğinin sağlandığı, toplumsal değer yargılarını, koruyucu yöntemlere dikkat çekildi.

ÇÖZÜM SİYASETLER ÜSTÜ OLMALI

Çocuklar üzerinden yapılacak her tartışmanın toplumsal ayrışmadan uzak siyasetler üstü olması gerektiği belirtilen açıklamada, çocuk istismarı ile ilgili akademik bilimsel çalışmalar ışığında çözümler üretilmesi ve saha çalışması yapılması gerektiği ifade edildi.

Çocukların evrensel değerlere uygun eğitim alması gerektiği belirtilen açıklamada "Fahiş cezalar sonucunda cezasızlık halinin ortaya çıkmasına engel olunmalı, adil yargılama ile evrensel değerlere uygun cezalandırma olmalıdır, çocuğun korunması ile ilgili müdahale görevini de içeren idari kurumsal yapı olmalıdır, sivil toplum örgütlerinin dernek ve vakıfların bağımsız çalışma yapmasına fırsat tanınmalıdır, siyasi yakınlıktan uzak; çocukla ilişkide bulunan tüm kişi, kurum ve kuruluşların, fırsat eşitliğine, denetime, kurallara uygunluğu sağlanmalıdır. Ekonomik eşitsizlik ortadan kaldırılmalıdır. Bilimin, eğitimin, sanatın gelişiminin önündeki engeller kaldırılmalı, toplumun tüm katmanlarınca ulaşılabilir olması sağlanmalıdır." dendi.

"ÇÖZÜM SALT CAZE KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİLDİR"

Çocuğa, hayvana, doğaya ve kadına dönük her türlü şiddetin sadece salt ceza kanunlarında yapılacak değişikliklerle olmayacağı vurgulanan açıklamada sorunun suç işlendikten sonra faillerin bedenleri üzerinden kısasa kısas yöntemiyle ortadan kaldırmanın doğru bir çözüm yolu olmadığı ifade edildi.

İdam ya da hadımın sorunun çözümü için mantıklı bir yöntem olmadığı belirtilen açıklamada çocuğa, hayvana ve kadına her türlü şiddetin çözüm için şu ifadeler kullanıldı: "İdam ve hadım cezasının uygulandığı ülkelerdeki sonuçlara bakıldığında, tüm örneklerde görüleceği üzere bir şiddet türünün ortadan kaldırılması için asla çözüm yöntemi olmadığı net olarak görülecektir. Çocuğa yönelen her türlü istismar için çözüm: çocuğa özgü adalet, koruma ve rehabilitasyondur. Bu bağlamda şiddete şiddet ile karşılık vermek yerine çocukların korunması odağında bütüncül çözüm üretilmelidir."

Editör: Haber Merkezi