DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Geçtiğimiz günlerde iki pitbull cinsi köpeğin saldırısına uğrayan 4 yaşındaki Asiye Ateş hakkında konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Belediyeleri sahipsiz hayvanları sokaktan alacak adımları atmaya çağırıyorum. İşte Asiye yavrumuzun başına gelen. Beyaz Türkler, hayvanlarınıza sahip çıkın" ifadelerini kullanmıştı.

İzmir Barosu, yaptığı basın açıklamasında Erdoğan’a ve Erdoğan’ın çağrısı üzerine sokakta yaşayan hayvanları toplamaya başlayan bazı belediyelere tepki gösterdi.

'BARINAKLARA HAPSEDİLEREK YOK EDİLMEK İSTENİYOR'

Baro adına açıklamayı İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Şefika Yıldırım Sert okurken, basın açıklamasında, “Gaziantep’te pitbull saldırısında yaralanan Asiye Ateş’in bir an evvel sağlığına kavuşmasını temenni ediyoruz. Ancak yaşanan üzücü olayın sorumlusu hayvanlar değil sizsiniz. İmzaladığınız Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesini, çıkardığınız yasayı yok sayan, uygulamayan siz… Yaşam hakkı tanınmayan sömürülen her türlü şiddet, eziyet reva; yediği bir lokma yemek, içtiği bir yudum su çok görülen hayvanlar şimdi de barınaklara hapsedilerek yok edilmek isteniyor. Uzun süredir yandaş medya tarafından pompalanan hayvan düşmanlığı bu kez ilk ağızdan bizzat Cumhurbaşkanı tarafından ‘Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil, barınaklardır’ denilerek daha da körüklendi. Oysa ki 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesinde ‘Müşaade yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikli alındıklarını ortama bırakılmaları esastır’ ifadesi yer verilerek sokakta hayvanların yaşam alanlarının sokaklar olduğu toplama zihniyeti ile birer ölüm kampı olan barınaklara hapsedilemeyecekleri hüküm altına alınmıştır” ifadeleri kullanıldı.

‘BU OYUNA GELMEYECEĞİZ’

“Yaşanan üzücü olay üzerinden manipülasyon yapılarak halka sorunun kaynağı hayvanlar, çözümünün ise onların yaşam ortamlarından barınaklara hapsedilmesi olarak gösterilmeye çalışılıyor” açıklamasında bulunan Sert, “Biz bu oyuna gelmeyeceğiz. Duygularımı ajite ve bizi manipüle etmenize, kendilerini savunamayacak hayvanları ölüme mahkûm etmenize izin vermeyeceğiz. Yaşanan olayın tek sorumlusu sizsiniz çünkü; Hayvanseverlerin ve hak savunucularının yıllardır verdiği mücadeleyi kulaklarınızı tıkayarak yaşam hakkında yana yeni ve etkili bir yasa yapmak yerine sadece 5199 sayılı yasanın belli başlı maddelerinde hiçbir caydırıcılığı olmayan göstermelik değişikliklere gittiniz. Sokaklarda yaşayan hayvanlara ilişkin hiçbir politika üretmeyen belediyelere 5199 sayılı yasa ile ve ilgili yönetmelik ile birçok yetki ve görev vermenize rağmen bu yetki ve görevlerini yerine getirmeyenlere ilişkin bir yaptırım düzenlemediniz ve hayvanların kaderini belediyelerin inisiyatifine bıraktınız” dedi.

‘HER BİR CANLININ HAKKINI SAVUNMAK İÇİN'

Sert, “Sokakta yaşayan hayvanların popülasyonlarından şikâyet ederken onların yuvalandırılmasını teşvik etmek yerine hayvan satışını üretim çiftliklerini yasaklamayarak bu çiftliklerde hayvanların sömürülmesine izin verdiniz. Hiçbir eğitim vermeden elini kolunu sallayan herkesin hayvan sahiplenmesini sebep olup besledikleri köpeği canice yetiştiren karanlık odalara hapseden onları dövüş için büyüten sahipleri olduğunu bilip buna çanak tuttunuz. Bu kişilere caydırıcı yaptırımlar uygulamak bir yana bu ihlallerin birçoğunu tespit dahi edemediniz. Ettiklerinizde de sahipleri yerine hayvanları cezalandırıp, onları yasaklı olarak yaftalamayı ve bakım evlerinde ölüme terk etmeyi tercih ettiniz. Bu listeye eklenecek daha çok madde var. Bunun bir zihniyet sorunu olduğunun farkındayız. Bu zihniyet ki kafesteki güvercini şemsiye ile dürten tavuğa beyaz et diyen, hayvanının acısını yaşayan gazeteciye “Öldürdün mü” deyip gülen… Cumhurbaşkanı olduğu ülkenin mevzuatına, tarafı olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı talimatlar veren halkı kanunlara uymamaya teşvik eden değişmesi gereken türcü bir zihniyettir. Bu zihniyetle mücadele edeceğimiz, yasaya aykırı talimata istinaden yerel yönetimlerce gerçekleştirilecek herhangi bir toplamanın varlığını tespit etmemiz halinde her bir canlının hakkını savunmak için hukuki sürecin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz” dedi.

‘İSTESENİZ DE İSTEMESENİZ DE…’

Sokakta yaşayan can dostların yalnız olmadığı vurgulanan açıklamada, “Hayvanların ölümüne tecrit edilmesine, işkence görmesine, acı çekmesine sebep olacak her türlü hak ihlalinin karşısındayız. Sokakta yaşayan hayvanlar yalnız değildir. İsteseniz de istemeseniz de onların yaşama alanları sokaklardır’ denildi.  

Editör: Haber Merkezi