İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesinin tarihi ve kültürü ile ilgili araştırmalar yapan, akademik çalışmalar yürüten Ege Üniversitesi İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi, Ege Üniversitesinin toplumla buluşmasında önemli bir köprü görevi görüyor. 

Ege Üniversitesi İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından yayımlanan, “İzmir Araştırmaları Dergisi”, İzmir ve çevresinde kent kimliği ve kültürüne ışık tutmaya devam ediyor. İzmir ili ve Batı Anadolu genelinde, başta tarih olmak üzere arkeoloji, sanat tarihi, coğrafya, çevre, ekonomi, spor ve sanat alanlarında yapılmakta olan bilimsel çalışmaların yayımlandığı İzmir Araştırmaları Dergisi, İzmir ve hinterlandı ile ilgili yapılan pek çok araştırmanın akademik dünyaya açılmasına aracılık ediyor.

Dergi içeriğinde bilimsel makaleler dışında zaman zaman kitap tanıtımları, bilimsel etkinlik haberleri, İzmir ve çevresinde kent kimliği ve kültürü için önemli kişiler ve kurumlar için de tanıtıcı yazılara yer verildiğini söyleyen derginin editörü ve İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Olcay Pullukçuoğlu Yapucu, “Zaman zaman temalı veya anma sayıları da hazırlıyoruz. Örneğin Aralık 2018 sayımız “tarım” temalıydı. 2017 yılında bir üçüncü sayı olarak, kaybettiğimiz hocamız Sayın Prof. Dr. Serap Yılmaz anısına bir özel sayı hazırlandı. Temalı hazırlanacak sayılar için önceden duyuru yapılmakta ancak özel bir tema belirlenmemesi durumunda her disiplinden Batı Anadolu’yu konu alan çalışmalar kabul edilerek konunun uzmanı hakemlere gönderiliyor ve uygun görülenler yayınlanıyor” diye konuştu.

Uluslararası hakemli dergi statüsüne giren İzmir Araştırmaları Dergisi, 2015 yılından beri, Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez hem elektronik olarak hem de basılı olarak kesintisiz yayınlanmaya devam ediyor. Derginin önceki sayılarına İzmir Araştırma Uygulama Merkezi web sayfasından ulaşmak mümkün.

Editör: Haber Merkezi