Panelin açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ticaret Odası yönetim kurulu başkan yardımcıları Emre Kızılgüneşler, Cemal Elmasoğlu, Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. Cemil Arslan, İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun, İEÜ Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aslı Ceylan Öner katıldı. Tunç Soyer, küresel sorunlara yerelde çözümler üretilebileceğini belirterek, "Kentler birbirleriyle düşman olmaz, kentler olsa olsa birbirleriyle iş birliği yapar, birbirlerini geliştirmek için örnek olur" dedi. Soyer, küresel kent ağlarının her geçen gün yeni iş birliği mekanizmaları oluşturduğunu belirterek, "Küresel kent ağları her geçen gün yeni durumlar ve iş birliği mekanizmaları oluşturuyor. İnsanlık yerel çözüm olmadan küresel çözüm olmayacağını görmeye başladı. Yerelin katkısı olmadan küresel sorunlara çözüm üretmek çok zor. Akdeniz Kentler Birliği buluşmasını için ilk adımımızı attık. İyi niyet mektubu gönderdik. Bu küresel kentlerle işbirliği yapmamız anlamında sadece bir başlangıç. İş birliğini sağlamamız kentlerimizin gelişimi için son derece önemli. Dünyanın gelişimi için küresel kentlerin varlığı olmazsa olmazdır" diye konuştu.

"İZMİR, BİR DÜNYA KENTİ OLMALI"

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, kentlerin ve kent ağlarının ülkelerin yarattığı ekosistemden daha büyük hacimlere sahip olabildiğine dikkat çekerek, "New York, Londra, Tokyo başta olmak üzere 20'ye yakın kent sadece kendi ülkeleri için değil, tüm dünya için önemliler.  Dönüp kentimiz İzmir'e baktığımızda ise çok ama çok yüksek bir potansiyel görüyoruz. Tüm dünyaya etki eden bir küresel kent olmak için elimizde her olanak mevcut. 8 bin 500 yıldır insanlara farklı kültürlere sahip toplulukların nasıl bir arada bir kent kurabileceği, yaşayabileceği ile ilgili dersler verdik. Bütün Akdeniz'e ticareti öğreten, üretim ve tüketim modellerini değiştiren insanlar İzmir'den yetişti. Tüm dünyanın gelip görmek istediği doğal ve tarihi güzelliklerimiz mevcut" dedi.

"KÜRESEL KENT VİZYONU OLUŞTURALIM"

İzmir'in küresel bir kent olması için her olanağın bulunduğuna dikkat çeken Kızılgüneşler, şunları söyledi: "İzmir'in dünya kentleri arasına girmesini sağlamak odamızın önem verdiği konuların başında geliyor. Odamızın yürüttüğü turizm ve tanıtım faaliyetleri, gurme köy, coğrafi işaret tescil gibi markalaşmaya yönelik projeleri, uluslararası işbirliği çalışmaları ile hem üyelerimizin hem kentimizin markalaşması yönünde önemli katkılar sağlamaya devam edeceğiz. Yeter ki bu potansiyelimizin farkına varalım, İzmir markasını daha görünür kılalım. İnsanlığın karşısına bir küresel kent vizyonuyla çıkalım. İzmir'in insanının, ekonomisinin, ticaretinin ve tüm paydaşlarının yeniden bir araya gelerek oluşturacağı bir küresel kent vizyonu için biz bir kez daha varız diyoruz."

Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. Cemil Arslan ise, İzmir'in heyecan verici bir kent olduğunu, kentlerin birbirleriyle yarışmasının gelişimlerini olumlu etkilediğini söyledi. İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun, İzmir'in 2015 yılından bu yana dünya tasarım başkenti olması için belediye ile birlikte çalıştıklarını, kenti 2024 yılı için tasarım başkenti adayı yapmayı ümit ettiklerini aktardı. İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aslı Ceylan Öner de, küreselleşme çalışmalarının kentler üzerinden ilerlediğini, İzmir'in her çağda varlığını sürdüren, ihracatta ve üretimde dünyanın parmakla gösterdiği bir kent olduğun ifade etti.

"İZMİR'İN KÜRESEL KENT POTANSİYELİ"

Açılış konuşmalarının ardından Urban Green Global'den Sidney Rasekh,  İzmir'in Küresel Kent Potansiyeli başlıklı konuşma yaptı. 'Küresel Kent Ağları Araştırması' başlıklı ekinliğin ilk oturumunda Doç. Dr. Öner yönetiminde, Küreselleşme ve Dünya Kentleri (GaWC) araştırma grubu üyelerinden Ghent Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ben Derudder, Loughborough Üniversitesi'nden Doç. Dr. Allan Watson, Justus - Liebig Giessen Üniversitesi'nden Prof. Dr. Stefan Hennemann konuştu. İEÜ Doktor Öğretim Üyesi Altuğ Kasalı yönetiminde Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ebru Çubukçu, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi'nden Doç. Dr. Fatma Şenol, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden Doktor Öğretim Üyesi Onur Mengi, Yaşar Üniversitesi'nden Doktor Öğretim Görevlisi Daniele Savasta da, 'İzmir özelinde Veri Görselleştirme ve Yorumlama' başlıklı oturumda konuşmacı olarak yer aldı.

DHA

Editör: Haber Merkezi