Dünyada bu alanda faaliyet gösteren laboratuvarların ölçüm performanslarını diğer laboratuvarlarla değerlendirme imkanı sağlayan ve laboratuvar çalışma standartlarının iyileştirilmesi amacına hizmet eden ICA-Bremen Cotton Round Test'e katılan İZLADAŞ 100 tam puan aldı.

İZLADAŞ, Uluslararası Pamuk Danışma Komitesi'nin (ICAC) iştiraki olan CSITC (Commercial Standardization of Instrument Testing of Cotton ) tarafından düzenlenen 2017/1. etap pamuk lif analiz laboratuvarları karşılaştırma çalışmasına (Round Trials) bu yıl ilk kez katıldı. İzmir ve Selçuk'ta faaliyet gösteren İZLADAŞ Pamuk Lif Analiz Laboratuvarları 31 ülkeden 78 laboratuvar ve 116 cihazın katıldığı karşılaştırma testlerinde; dört farklı numunede 5 gün süre ile yapılan çalışma sonucunda 0.27 ve 0.31 'lik değerlendirme skorları ile yüzde 100 tolerans değerleri içinde ölçüm sonuçları vererek tam puan aldı.

2017/1. etap sonuçlarına göre tüm özelliklerde referans değere en yakın ölçüm sonucu olarak 116 cihaz arasında İzmir laboratuvarı dünyada 10'uncu, Selçuk Laboratuvarı ise 14'üncü sırada yer aldı.  Laboratuvarlar, renk ölçümlerinde referans değere en yakın ölçüm sonucu olarak dünyada 3, mikroner ölçümlerinde ise 6'ıncı sırada yer aldı.

Geniş bir katılım ile gerçekleştirilen laboratuvarlar arası karşılaştırma testine  Amerika Tarım Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren tüm sınıflandırma laboratuvarları ve FIBRE- Faserinstitut-Bremen başta olmak üzere birçok önemli pamuk üreticisi ülkeden laboratuvarlar katılım gösterdi.

İZLADAŞ, İzmir Merkez Laboratuvarı ve Belevi-Selçuk Pamuk Lif Analiz Laboratuvarı aracılığıyla başta İzmir Ticaret Borsası üyeleri olmak üzere Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. (ELİDAŞ) ve ülke genelinde faaliyet gösteren borsalar, üniversiteler, araştırma kurumları, tekstil ve çırçır fabrikaları, özel tohum firmaları gibi pek çok kurum ve kuruluşa hizmet veriyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilen izin ile 31 Aralık 2014 tarihinde pamukta yetkili sınıflandırıcı lisansı alan İZLADAŞ bu alanda Türkiye'deki tek laboratuvar olma özelliğini taşıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı denetiminde çalışmalarını yürüten laboratuvarlarda ELİDAŞ pamuk lisanslı deposuna ürün teslim etmek isteyen mudilerin tek balya analizleri gerçekleştiriliyor.

Editör: Haber Merkezi