İZKA’nın projesi “Kaynak etkinliğinin ve çevre dostu (yeşil) pazarların gelişiminin desteklenmesi kategorisinde” ilk iki projeden birisi oldu, ve ülkemizden seçilen proje olarak “National Winner (Ulusal Birinci)” ünvanını aldı.

Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri, girişimciliğin Avrupa çapında kamu kurum ve kuruluşlarının desteği ve teşviki ile geliştirilmesi, işletmeleri ve girişimciliği en başarılı şekilde teşvik edenlerin belirlenmesi, en iyi girişimcilik uygulamalarının ve politikalarının sergilenmesi ve girişimciliğin katma değeri üzerine farkındalığın arttırılması ve potansiyel girişimcilerin cesaretlendirilmesi amacıyla Avrupa Komisyonu’nun sponsorluğunda 2006 yılından beri düzenleniyor. Yarışmaya AB üyesi ülkeler, İzlanda, Norveç ve Sırbistan’ın yanı sıra 2011 yılından itibaren Türkiye de katılıyor.

Ulusal, bölgesel ve yerel düzeyde girişimciliğin geliştirilmesine yönelik model ve programlar geliştiren ve uygulayan kurumların katılabileceği ödül yarışması, “Girişimcilik ruhunun geliştirilmesi”, “Yeteneklere yatırım yapma”, “Girişimcilik ortamının geliştirilmesi”, “İşletmelerin uluslararasılaştırılmasının desteklenmesi”, “Kaynak etkinliğinin ve çevre dostu pazarların gelişiminin desteklenmesi”, “Sorumlu girişimcilik” olmak üzere 6 kategoride gerçekleştiriliyor:

Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri için Türkiye’den aday belirlenmesi ve teklif edilmesi noktasında ulusal koordinatörlük görevini yürüten Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) bünyesinde oluşturulan değerlendirme komisyonu tarafından Türkiye çapında gerçekleştirilen 2016 yılı ulusal seçim süreci kapsamında 25 farklı proje değerlendirildi. KOSGEB Avrupa Komisyonu’nun belirlediği sınırlar ve kriterler dahilinde Türkiye’nin yarışmaya İZKA’nın “Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı Projesi” de dahil olmak üzere 2 proje ile katılması kararlaştırıldı.

Bu yıl 31 ülkeden 343 projenin başvurduğu yarışmada, İZKA’nın “Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı Projesi” ile birlikte 18 proje kısa listeye kalarak büyük ödüle aday gösterildi. 2016 yılı Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri 24 Kasım 2016 tarihinde Slovakya’nın başkenti Bratislava’da düzenlenecek olan ödül töreni ile sahiplerini bulacak.

İZKA’nın İzmir Bölge Planı’nda tanımlanan yenilenebilir enerjiye yönelik hedeflerin gerçekleşebilmesi için 2011 yılından itibaren çalışmaya başladığını vurgulayan İzmir Vali Yardımcısı ve İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Harputlu, “Ajans olarak sürdürülebilir kalkınmanın pek çok farklı alanında faaliyet gösteriyoruz. 2011 yılında Türkiye ve İzmir için, Avrupa ülkelerine göre nispeten yeni olan yenilenebilir enerji alanına odaklanarak bu konuda çözüm stratejileri geliştirmeye çalıştık. Geçen 5 yıl içinde yenilenebilir enerji alanında yaptığımız çalışmalar sayesinde İzmir; çevre dostu, yeşil pazarların gelişimi açısından Türkiye’nin öncü şehirlerinden birisi oldu. Ajansımızın 10. kuruluş yılına denk gelen ve Ajansımız faaliyetlerinin olumlu sonuçlarının uluslararası platformda takdir görmesi açısından önemli bir gösterge olan büyük ödül adaylığı, bizleri gururlandı. 2014-2023 İzmir Bölge Planımız çerçevesinde azimle yürüttüğümüz faaliyetlerimizi geliştirerek sürdürmek konusunda motivasyonumuz daha da arttı.” dedi.

İZKA tarafından 2012 yılında ilan edilen Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı, Türkiye’de sadece yenilenebilir enerji ve çevre konusuna odaklanmış ilk bölgesel destek programı olarak karşımıza çıkıyor. Bu program ile, 27 Milyon TL destek bütçesi, destek yararlanıcılarının katkısıyla birlikte toplam 51,4 Milyon TL program bütçesi olmak üzere yenilenebilir enerji ve çevre konusuna oldukça yüksek bir bütçe ayrıldı. Program kapsamında 41 adet proje desteklendi.

Yenilenebilir enerji sistemlerinin ve çevre teknolojilerinin tasarımına ve üretimine yönelik Ar-Ge veya ürün/süreç yeniliği ve ticarileştirme çalışmalarına yönelik 9 proje desteklendi. Bu projelerde çift yönlü akıllı sayaç, pelet, rüzgar türbini rotor rulmanı, biyogaz transfer blowerı, etkin enerji yönetim sistemi, rüzgar türbinleri için prototip hidrolik fren ünitesi vb. ülke, bölge veya firma düzeyinde innovatif ürünler geliştirildi.

Program kapsamında 18 adet güneş enerjisi, 6 rüzgar enerjisi ve 6 adet hibrit (güneş+rüzgar) sistemi desteklendi. Kurulu güç açısından bakıldığında, 5,6 MW güneş enerjisi, 2,25 MW rüzgar enerjisi ve 850 kW hibrit sistem kuruldu. Böylece kurulan sistemlerin toplam kapasitesi 8.7 MW’a ulaştı. Program başladığında İzmir’de şebekeye bağlı yenilenebilir enerji kaynaklı her hangi bir lisanssız elektrik üretimi amaçlı sistem olmadığı düşünüldüğünde, program sonucunda ulaşılan bu kapasite önemli bir miktar olarak karşımıza çıkıyor.

Editör: Haber Merkezi