İZENERJİ işçileri, iki gün süren oylamanın ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin son teklifini kabul ederek toplusözleşme sürecini sona erdirdi. Sözleşme sürecinin işçilerle birlikte yürütülmesinin ve sendikal demokrasinin başarı getirdiğini ifade eden işçilerin, şimdiki hedefi referandum. Referandumdan evet çıkması halinde sendika ve toplusözleşme haklarının da tehlikeye gireceğine dikkat çeken işçiler, iki yıl sonra bir kez daha toplusözleşme masasına oturabilmek için hayır çıkması için çalışmalarını hızlandıracaklarını bildirdi.

Greve günler kalan İzmir Büyükşehir Belediyesinin zam teklifini arttırması ve sosyal haklarda iyileştirme yapması üzerine Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube, temsilciler kurulunda aldığı karar doğrultusunda son öneriyi işçilerin oyuna sundu. Büyükşehir belediyesine bağlı İZENERJİ işçilerinin çalıştığı 18 birimde kurulan sandıklarda yapılan oylamanın sonucunda 3 bin 237 işçi oy kullandı. 2 bin 657 işçi öneriyi kabul ederken, 572 işçi ise kabul etmedi. 8 işçi de geçersiz oy kullandı. Böylece oluşturdukları komitelerle TİS taslağını birlikte hazırlayan İZENERJİ işçileri, sözleşmeye son noktayı da kendileri koşmuş oldu. 

İZENERJİ işçileri ile TİS sürecini, Büyükşehir Belediyesinin teklifini ve sendikanın bu süreçteki tutumunu konuştuk. Sendikanın TİS görüşmeleri boyunca işçinin kararından vazgeçmediğini söyleyen İZSU Çalışanı Fulya Gökdeniz, “Teklifi olumlu değerlendiriyorum. Bugüne kadar gördüğümüz sözleşmelere göre çok iyi bir örnek. Daha yüksek alanlar var ama şu anda alabileceğimizin en iyisi. Primlerin toplusözleşmeye girmesi çok önemli. Bu sendika ile işçilerin birlikte hareket etmesinin başarısı. Bu süreçte sendika şubemizin tavrı işçilere güven verdi. Bugüne kadar işçilerin görüşü alınmadan bir karar verilmedi. Sandığa gitmiş olmamız bile demokratik bir örnektir. Bu diğer sendikalara da örnek olmalı ve yine işçiler de sürecin bu şekilde işlemesini talep etmeli” diye konuştu. 

Fen işleri biriminde çalışan Murat Uzundağ, geçen sözleşmelere göre çok daha iyi bir TİS süreci geçirdiklerini belirterek şunları söyledi: “Birçok işçi arkadaşımız da bu şekilde düşünüyor. İş riski primi ve koku primi aldık. İşçiler durumdan memnun. Benim 3. toplusözleşmem ve geçen dönemlerden çok daha farklı bir süreç yaşadık. İşçilerin de TİS sürecine dahil edilmesi daha da başarılı olmasını sağladı.”

Sendika olarak mücadelelerinin TİS’le sınırlı olmadığını ifade eden Uzundağ “Önümüzde referandum süreci var. Bir daha TİS görüşmelerinde bulunabilmek, kadro arayışımızı sürdürmek ve kazanılmış haklarımızı koruyabilmek için referandumda sandıktan hayır çıkması için başta işçi havzaları olmak üzerinde kent genelinde yaptığımız hayır çalışmalarını hızlandıracağız” dedi. 

Sosyal Projeler Müdürlüğü Çalışanı Cem Çimen de şimdiye kadarki en kayda değer artışı elde ettiklerini altını çizerek, “Ama hâlâ diğer belediyelerle, şirketlerle karşılaştırdığımızda yeterli değil. Bir seferde çok büyük bir artış sağlayamayız. Özellikle sosyal hakların belirli bir seviyeye gelmesi çok önemli. Bir sonraki sözleşmede de taban ücretini daha çok gündeme getirebiliriz. D grubu bizim talebimiz doğrultusunda TİS taslağına girdi. İZENERJİ’nin büyümesi ile birlikte bu ihtiyaç ortaya çıktı. İZENERJİ içerisinde 200-300 kişilik bir üniversite mezunu kesimi var. Bunlar D grubuna girecek. D grubu ile birlikte yüzde 20’lik bir artış elde etmiş olacağız” dedi. 

TİS oylamasının sonucu cuma günü İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde yapılacak basın açıklaması kamuoyuna da duyurulacak. Toplu sözleşme sevinci çekilecek halaylarla kutlanacak ve ardından iki yıllık TİS’e imza atılacak.

Kemal Gezer (Trafik Şube Müdürlüğü Çalışanı): Eşit işe eşit ücreti uygulamasına yaklaştık. Ben 10 senedir çalışıyorum. Bu sözleşme diğerlerine göre daha farklı sonuçlandı. İşçinin iradesi sayesinde kazanımla çıktık. Referanduma az bir süre kaldı. Sendika, iş kolu ayrımı yapmadan bütün işçiler, emekçiler olarak ortak bir şekilde referandumdan hayır sonucunun çıkması için daha çok çalışma yapmamız gerekiyor. 

İlter Şah Erdoğdu (Katı Atıklar Birimi Çalışanı): Teklif ülke şartlarına göre çok iyi değil ama şu an alabileceğimizin en iyisi. Aldığımız zamlar ya da sosyal haklar dışında koku ve iş riski primlerinin geçmesi önemli bizim açımızdan. Bir dahaki TİS’te bunu daha da ilerletme mücadelesini vereceğiz. Bu sendikamızın ve İZENERJİ işçilerinin başarısıdır. Sendika içi demokrasiyi yaşadık. 

Son teklife göre A grubunda bulunan işçilerin ücretlerine yüzde 13, B grubuna yüzde 16, C grubuna da yüzde 16.5 zam önerisinde bulunuldu. İlk defa açılacak D grubu için de zam oranı yüzde 20. Bu teklife göre günlük yevmiye ücreti sırasıyla 66, 68, 69 ve 71 liraya çıkacak. Sağlanan ücret artışıyla beraber en düşük işçi (bekar işçi) maaşları da A grubu 1968 TL, B grubu 2 bin 24 TL, C grubu 2 bin 56, D grubu 2 bin 106 TL’ya liraya çıkmış olacak. Ayrıca sosyal hak, ikramiye ve izin ücretleri ile zam oranı toplamda yüzde 30’u geçecek. 

112 günlük ikramiye ise 6 aya bölünerek 2 ayda bir işçilere ödenecek. İşçileri yakından ilgilendiren, fazla mesai ücreti, bayramda çalışma ücretleri, aile yardımı, eğitim yardımı, yemek ücreti, bayram yardımı, izin süreleri gibi maddelerde de iyileştirmeler yapıldı. Ayrıca ilk kez iş riski, koku, kaçak su primi de TİS’e girdi. D grubuna girmesine beklenen kesimler ise şöyle: Şefler, amirler, başşoför, başkontrol, formen, G ehliyetli operatör, D ehliyetli şoförler, sosyolog, psikolog, öğretmenler, 4 yıllık üniversite mezunları, kurs merkezi sorumluları, tekniker, grafik tasarımcısı, proje uzmanı, ustabaşı, postabaşı usta aşçı ve çağrı operatörleri.

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi