İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZENERJİ şirketinde çalışan 10 bin emekçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci tamamlandı.

Haberi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Çalışanlarımızla birlikte umudu büyütüyoruz. Belediyemizin iştiraklerinden İZENERJİ ve DİSK arasında uzlaşma ile sonuçlanan toplu iş sözleşmemizde imzaları attık. Sözleşmenin İzmir için canla başla çalışan emekçilerimize hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullanarak verdi. 

'TEŞEKKÜRÜ BORÇ BİLİYORUZ'

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı (DİSK) Genel İş İzmir 2 Nolu Şubesi ise sosyal medya hesabı üzerinden şu açıklamada bulundu: 

5 aydan beri devam eden Toplu İş Sözleşmemiz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’in şubemize teşrifi ile imza altına alınmıştır. Gerek taslak hazırlık gerekse toplu görüşmeler sürecinde büyük bir emek ve özveri ile mücadelemize destek veren tüm temsilci ve üyelerimize, bizlere her türlü desteği veren Sendika Genel Merkezimize Bölge Başkanımıza, Şube Başkanlarımıza, emekten yana tutum alan başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer’e, Belediye ve Şirket bürokratlarına teşekkürü bir borç biliyoruz.

Bu süreçte tüm toplu sözleşme görüşmelerimizi pandemi koşullarına rağmen yine açık ve şeffaf bir biçimde yürüttük. Her oturum sonrasında gerek temsilcilerimize gerekse üyelerimize doğrudan bilgilendirme yaparak üyelerimizin söz ve iradesini dikkate alarak görüşmeleri sürdürdük.

Belediye bürokratları ile yapılan görüşmeler ile son aşamaya gelindiğinde ise toplu sözleşme görüşmesini Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer ile devam ettirdik. Bu görüşmeler sonucunda gelinen son aşamada; birinci yıl için günlük ücretlerde %30.20 seviyesine ulaştık. Sosyal haklarda ise aylık ücretlere yansıyan artış oranı %16 seviyesine getirebildik. Bu ücret zammı seviyesi bugüne kadar şirketlerde imzalanan toplu sözleşme ücret zamlarının en yükseği olmuştur.

Sözleşmenin ikinci yılında ise; birinci altı ay için enflasyona +2 refah payı, ikinci altı ay için ise +1 refah payı eklenmesini sağlayarak yine bir ilke imza attık.7

'MÜCADELEMİZİN ANA TALEBİ EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET'

Bildiğiniz üzere; bu dönem toplu sözleşme mücadelemizin ana talebi “Eşit işe eşit ücret” idi. Bugün imzaladığımız toplu iş sözleşmesi ile emsal şirketler ile aramızda bulunan yevmiye farkları büyük oranda giderilmiştir. Ayrıca bugün imza töreninde de ifade edildiği üzere az da olsa kalan bu farklılığın önümüzdeki sözleşmede tümden artık ortadan kaldırılması noktasında çok açık bir irade de ortaya çıkmıştır.

İmzaladığımız toplu iş sözleşmesi ile birçok madde de yeni kazanımlar elde edilmiştir. Yalnızca İzenerji toplu iş sözleşmesinde yer alan çok önemli kazanımlar yine birlikte sürdürdüğümüz bu mücadele sayesinde hayat bulmuştur.

Gerek iş risklerinde gerekse gruplarda kapsam genişletilerek talep ettiğimiz birçok değişiklik de bu sözleşme ile hayat bulmuştur.

Kadın işçilere yönelik taleplerimiz başta “regl izni” olmak üzere yine ilk defa İzenerji toplu iş sözleşmesinde yer almıştır.

Toplu iş sözleşmesinin bütün kazanımları önümüzdeki günlerde üyelerimize ayrıca detaylıca paylaşılacaktır.

Bu sözleşme döneminde hiç şüphesiz en önemli gündemlerden birisi de güvenlik görevlisi olarak çalışan üyelerimizin talep ettiği yeni hakları elde etme mücadelesi olmuştur.

Güvenlik görevlisi olarak çalışan üyelerimizin en önemli talebi olan “iş güvencesi” talebi kazanılmış, böylece kendi kusurundan ya da yüz kızartıcı nedenler ile güvenlik belgesi iptal edilen işçilerin şirket bünyesinde başka bir yerde görevlendirileceği sözleşme hükmü haline getirilmiştir.

Yine güvenlik görevlisi üyelerimizin gece çalışması ücreti ve iş riski primi ödemeleri de yoğun ısrar ve mücadelemiz sonucunda ilk defa bir kazanım olarak toplu iş sözleşmemize girmiştir

Her iki ödeme kalemi ile ilgili belediye yönetimi “hiç olmaması” noktasında durmuş ancak yapılan görüşmeler sonucunda her iki ödemenin yeni bir hak olarak ve ayrı ayrı sözleşme düzenlemesi olarak toplu sözleşmemizde yer alması sağlanmıştır.

Sözleşmemize yeni bir madde eklemenin zorluğunu ve önemini geçmiş dönemden beri mücadele veren eski üyelerimiz çok iyi bilmektedir.

Bugün sözleşmemizde yer alan birçok maddenin ilk defa sözleşmemize girdiğinde hangi seviyelerde başladığını ve yıllar içinde nasıl geliştirildiğini de en iyi yine üyelerimiz bilmektedir.

Kaldı ki, geçtiğimiz Haziran ayından bugüne kadar Şubemizin KHK ile geçiş yapan güvenlik görevlisi üyelerimiz için sürdürdüğü mücadele ve elde ettiği haklar ortadadır.

Şubemize çeşitli yollarla desteklerini açıklayan sürdürülen emek ve mücadeleye destek veren tüm üyelerimize ise bu vesileyle ayrıca teşekkürü bir borç biliyoruz.

' BU SÜREÇTE ŞUBEMİZİN ELBETTE EKSİKLERİ OLMUŞTUR'

Değerli üyelerimiz;

Son iki dönemdir toplu iş sözleşme mücadelemiz bir yandan hakları geliştirme mücadelesi iken bir yandan da 696 sayılı KHK ile geçiş yapan işçilerin eşit haklar temelinde sendikal haklara kavuşması mücadelesi olarak gelişmiştir.

Başka bir ifade ile İzmir 2 No’lu Şube Yönetimi olarak son 2 dönemdir imzaladığımız toplu iş sözleşmeleri ile yalnızca bir ücret ve hakların geliştirilmesi mücadelesi verilmemiştir.

Şubemiz, bundan daha da önemli olarak gördüğü işyerindeki örgütlülüğün de güvencesi olan eşit sendikal ve sosyal haklardan yararlanma mücadelesi vermiş, hiçbir üyemizin toplu iş sözleşmesinin dışında bırakılmama mücadelesi sürdürmüştür.

Bu mücadelemiz sayesinde bedeller de ödenmiş, halen içlerinde yönetici ve temsilcilerimizin de olduğu üyelerimiz tutuklama talebi ile yargılanmaktadır.

Ama her türlü baskı ve dayatmaya rağmen bu duruşumuzdan ve mücadelemizden geri durulmamıştır.

Tıpkı bundan tam 11 yıl önce taşeronun kaldırılması ve sendikal haklara kavuşma mücadelesi ile işten atılmalara karşı belediye önünde sürdürülen direniş ve açlık grevleri İzenerji Şirketine sendika hakkı nasıl girmiş ise sonrasında da bu örgütlülüğü korumak ve geliştirmek için büyük mücadeleler verilmiştir. Sendikal mücadele bir okuldur.

Bugün aramıza yeni katılan binlerce üyemiz de bu okulda sendikal haklar mücadelesinin nasıl ilerlediğini ve geliştiğini zamanla elbette daha iyi kavrayacaktır.

Şubemiz, demokratik ilkeleri ve kültürü sonuna kadar işleten bir sendikal anlayışa sahiptir. Bugün, İzmir genelinde birçok işyerinin Şubemizin çatısı altında örgütlenmek istemesinin bir sebebi de şüphesiz budur.

Ancak bununla beraber demokratik iç işleyişimiz; disiplinsizlik ya da kişisel ikbal ve hırslar için örgütlülüğü ve mücadeleyi zaafa uğratmak demek değildir.

Şubemizin bu süreçte elbette eksiklikleri olmuştur.

Şube yönetimi olarak bu eksikler ile samimi olarak yüzleşmek ve gerekli özeleştirileri yapmaktan dün olduğu gibi bugün de geri durmayacağız.

Beraberinde ise özellikle temsilci olarak görev alan tüm arkadaşlarımızın da benzer bir değerlendirme yapmalarını da bekleyeceğiz.

'MÜCADELEYE GÜÇ VERMEYE DAVET EDİYORUZ'

AKP iktidarının ülkemizi soktuğu bu karanlık ortam içinde sürdürdüğümüz mücadele “ekmek” mücadelesi kadar aynı zamanda “demokrasi ve özgürlükler” mücadelesidir.

Gerek vergi sistemi, kıdem tazminatı gibi gündemlere karşı gerekse bağımsızlık, demokrasi, özgürlük ve adalet gündemleri ile ilgili AKP iktidarına karşı daha büyük bir mücadele ortaya koymak şimdi artık daha da önemlidir.

Biz bu mücadeleyi tüm üyelerimizle, dostlarımızla, yoldaşlarımızla sürdürmeye kararlıyız. Tüm üyelerimizi de hep birlikte omuz omuza bu mücadeleye güç vermeye davet ediyoruz.
 

Editör: Haber Merkezi