Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nun (İKK) Bayraklı Belediye Meclisi’nde alınan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde revize edilerek kabul edilen emsal artışı için dava açmasını değerlendirdi. Özkan ayrıca hükümetten bekledikleri krediyle ilgili son durumu paylaştı.

'ART NİYET GÖSTERGESİDİR'

TMMOB’un emsal artışını içeren uygulama imar planı plan notunun yürütmesinin durdurulması ve iptali için yargıya başvurulmasını değerlendiren İZDEDA Başkanı Özkan, “Biz 15 Ocak’ta TMMOB’a yürüyeceğiz, niye bizimle konuşmayı tercih etmeyip o günden birkaç gün önce yangından mal kaçırır gibi dava açtılar? Biz mağduriyetten emsal istiyoruz. Neden istediğimizi, derdimizi anlattık, çalmadık kapı bırakmadık. Bayraklı bölgesinde yıllardır o kadar gökdelen varken, hala yapımı devam eden gökdelenler varken, bunların önüne geçememişken, biz mağdurken Bayraklı’da emsal artışına itiraz etmek art niyet göstergesidir. Biz 15 Ocak’ta yürüyüş yapacağımızı açıkladıktan sonra, 15 Ocak’tan birkaç gün önce dava açmaları manidar. Biz depremzedeyiz. Mağduruz. TMMOB’un da bunu bu zamana kadar anlaması lazımdı. Bizimle aynı şehirde yaşıyorlar, bu zamana kadar gözlerini kör, kulaklarını sağır etmemeleri lazımdı, derneğimize gelmeleri lazımdı. Biz onlara 2 kere gittik. Onların da derneğimize gelip bizi dinlemeleri lazımdı” açıklamalarında bulundu.

'BAKANIMIZLA GÖRÜŞECEĞİZ'

Depremzedelerin evlerinin dönüşümünü yapmak için hükümetten 1 yıldan fazladır bekledikleri kredinin de halen sağlanmadığını belirten Özkan, konuyla ilgili bu ay içerisinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile görüşme yapacaklarını söyledi. Özkan, “Krediyle ilgili şu an bir gelişme yok. Kredi yerine, dönüşümü TOKİ eliyle yaptırıp ödemeleri 15 yıla çıkartıp, bankayı da aradan çıkartarak yarım bir çözüm bulmaya çalıştılar. Ama biz yine de krediyi istiyoruz. Çünkü herkes evini TOKİ ile yaptırmak zorunda değil. Krediyle ilgili taleplerimizi iletiyoruz. Bu ay içerisinde Bakanımız ile görüşeceğiz. Biz kredi ve emsal artışı istedik. Kimseye ‘gelin bizim evimizi yapın’ demedik. Zaten bizi oraya ittiler, ‘siz kendi evinizi kendiniz yapacaksınız’ dediler. Biz kendi evimizi kendimiz yapalım ama bunun için de bize uygun şartlar oluşturulsun” ifadelerini kullandı.

'SON ÇARE ANKARA'

Depremzedelerin ihtiyacı olan krediyi sağlamak için mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Özkan, “Bakanımızla yapacağımız görüşmeye göre hareket edeceğiz. Bakanımızla görüşüp, konunun son hali nedir ona bakacağız, tavrımızı ona göre belirleyeceğiz. Görüşmeden olumlu bir sonuç çıkmazsa en son çare Ankara… Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumu hepimiz görüyoruz. Bu ekonomik durumun günah keçisi biz olduk, depremzede oldu. Bizim burada ne günahımız var? 80 bin depremzedenin 5 bin kişisine, yani sadece ağır hasarlılara ev yapılıyor. Geriye kalan 75 bin kişi ne yapacak? Bunu düşünen hiçbir siyasi otorite yok” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi