İZ GAZETE- İzmir Depremzedeler Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, TMMOB'un açtığı emsal artışı iptali davasına ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Özkan yaptığı açıklamada, "Getirilen düzenleme rantın dağıtılması değil, mağduriyetin giderilmesi sağlanacaktır" ifadelerini kullandı. 

'SÜRÜNCEMEDE BIRAKTI'

Özkan yaptığı açıklamada, "Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin açmış olduğu söz konusu dava ve talepler, 30.10.2020 tarihli İzmir Depremi ile maddi ve manevi kayıplara uğramış vatandaşlarımızın menfaatlerini doğrudan ilgilendirmektedir. Yapıldıkları yıl yönetmeliklerine göre inşa edilen binaların yeniden yapılması sırasında, yeni yönetmeliğin uygulanması nedeni ile uğranılacak hak kayıplarını bir nebze olsun giderecek, depremzedelerin evlerinin yeniden yapılması konusunda maliyetleri biraz olsun düşürecek olan düzenleme, açılan dava ile sürüncemede bırakılmıştır. Bugün, mahkemeniz penceresinden bakıldığında dahi rahatlıkla görülecek, hayalete dönen kent merkezinin ve diğer ilçelerdeki yıkımların mevcut sakinleri ile yeniden inşası, çıkacak karar ile yakından ilişkilidir" ifadelerini kullandı. 

'SOSYAL DOKUNUN KORUNMASINI SAĞLAYACAK'

"Bayraklı Belediye Meclisinin 04.10.2021 Tarih, 108 sayılı kararı ile kabul edilen İzmir Büyükşehir belediye Meclisinin 11.10.2021 tarih ve 05.1146 Sayılı kararı ile değişikliğe uygun bulunarak onaylanan kararı ile kentsel dönüşüm noktasında, kent merkezine kentleşme kaidelerine aykırı yoğunluk artışı getirilmesi söz konusu değildir" açıklamasında bulunan Özkan, "Getiren düzenleme, evlerini yerinde yaptırmasına olanak sağlayacak olan depremzedelerin yerinde kentsel dönüşümüne imkan sağlayacaktır. Yıllar içinde oluşan sosyal dokunun korunmasını sağlayacaktır. Rantın dağıtılması değil, mağduriyetin giderilmesi sağlanacaktır" ifadelerini kullandı. 

'DERİNDEN SARSTI'

Özkan son olarak, "30.10.2020 tarihli İzmir depremi sonrasında Türk Milleti olarak bir olduğumuzu, acı günde birbirimizin yanında olduğumuzu bir kez daha göstermiş bulunmaktayız. Ancak, depremin gündemden uzaklaşması ile birlikte depremzedelerin kaderlerine terk edildiğini de görmüş bulunduk. Depremzedelerin sorunlarının siyaset üstü olduğunu unutan bürokratların, vekillerin ve meslek odalarının ortak akılla varacağı sonuçlar yerine mahkemelerde uyuşmazlıkların tarafı olması depremzedeleri derinden sarsmıştır. Zir; Sayın Mahkeme'de görülen davada geçen her gün, inşaat maliyetleri artmakta, kiralar ve hayat pahalılaşmaktadır. Azalan ise depremzede ve umutlarıdır" açıklamasında bulundu. 

NE OLMUŞTU? 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK),  geçtiğimiz aylarda Bayraklı Belediye Meclisi’nde alınan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde revize edilerek kabul edilen emsal artışı için yargı yoluna gitmiş, Haydar Özkan bu hamleyi, "Biz mağdurken Bayraklı’da emsal artışına itiraz etmek art niyet göstergesidir" ifadeleriyle değerlendirmişti

Editör: Haber Merkezi