Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Depremzedeleri Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, İzmir’e gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüştü. Özkan, görüşmenin detaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

TOKİ ÖNERİSİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile üç başlık altında görüştüklerinin ikisinin olumlu birinin olumsuz sonuçlandığını söyleyen İZDEDA Başkanı Özkan, Bakan Kurum’dan inşaatların yapımı için ‘TOKİ’ teklifi geldiğini aktardı. Özkan, “İnşaatların yapımı ile ilgili yüzde 20’lik emsal artışı müteahhitlerin iştahını kabartıyor. Bakanımız, ‘Müteahhitlerinizi iyi seçin, yarı yolda bırakmasınlar’ şeklinde bir söylemde bulundu, ben de yetkili biri olmadığımı sadece ikaz edebileceğimi söyledim. Bunun üzerine Bakanımız, ‘Biz kurum olarak bunun üzerine eğilebiliriz. İnşaatları, şu ana kadarki plan notu ve yüzde 20 emsal artışıyla birlikte parsel bazında TOKİ aracılığıyla yaptırabiliriz’ dedi. Aynı zamanda, proje alanlarının mimarisi çizen firma danışmanlık-müşavirlik hizmeti de verecek. Bu da bizim için iyi biri kazanım. Çünkü ruhsat alma aşamasına kadar bizim 200-300 bin lira para harcamamız gerekiyordu. Ruhsat alma işlemlerini TOKİ çözecek. Bu da bizim için iyi bir aşama… Ancak, TOKİ’nin yapması için Sayın Bakan’ın isteği; bina bazında değil de 4-5 bina birlikte olması… ‘Ada bazında olursa hemen yapalım’ diyor. Özetle, ‘Müteahhitlerle değil de TOKİ ile halletmek isterseniz ben hazırım’ dedi” açıklamalarında bulundu.

‘SICAK BAKMADI’

Proje alanlarında mağduriyeti gidermek için rezerv alandan bir konut verilmesi ile ilgili bir taleplerini Bakan Kurum’a ilettiklerini ancak Kurum’un sıcak bakmadığını belirten Özkan, konunun daha sonra yine görüşüleceğini söyledi.

ORTA VE AĞIR HASARLILAR İÇİN KREDİ

Orta ve az hasarlıların kredi sorununa ilişkin de açıklamalarda bulunan Özkan, “Ağır hasarlılar 2 yıl ödemesiz, 18 yıl ödemeli yapıyordu. Orta ve az hasarlılar da 10 yıllık kentsel dönüşüm kredisinden yararlanıyor gibi oluyordu. Bakanımıza bu konuyu da aktardık, orta ve az hasarlılar için 1 yıl ödemesiz 19 yıl ödemeli kredi için anlaştık. Bunlardaki faiz oranı TEFE/TÜFE’ye göre olacak. Ancak yüzde 10 sınırı olacak. Yüzde 10’un altında olursa öyle yararlanacak, yüzde 10’un üzerine çıkarsa yüzde 10’da sınırlı kalacak. Bu da iyi bir kazanım oldu” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi