İZ GAZETE- Ankara kulislerinde konuşulan söz konusu taslak düzenleme, icra-iflas ilanlarının gazetelerde yayınlanma zorunluluğunun kaldırılmasını, onun yerine bu ilanların tasarruf amacıyla İnternet üzerinden verilmesini öngörülürken, bu karara göre gazetelere verilen resmi ilan desteğinin kesilmesi söz konusu olabilir. İz Gazete Yazı İşleri Müdürü Cihan Samgar, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş bu konuya yönelik euronews Türkçe'ye konuştu.

'BİR ELİN PARMAKLARINI GEÇMİYOR'

İz Gazete’nin Yazı İşleri Müdürü Cihan Samgar, “Yerel basına gerek merkezi hükümet gerekse yerel yönetimler tarafından verilen kamu desteği, bizim gibi gazetelerin ayakta kalabilmesi açısından çok önemli ve özellikle yazılı basında tirajdan maddi kaynak elde edebilen gazete sayısı bir elin parmaklarını geçemiyor” dedi.

Gazetelere verilen resmi ilan desteğinin amacının, ekonomik olarak özgür medya yaratmak olduğunu ifade eden Samgar, "Fakat verilen desteklerin azaltılacak olması ekonomik olarak bağımlı gazeteleri doğuracak ki zaten günümüzde basının özgür olduğundan bahsetmek de pek mümkün değil” diye konuştu.

'ÖZGÜR BASIN DİYE BİR ŞEY KALMAYACAK'

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Avukat Mahmut Tanal, bir süredir Meclis nezdinde bu tehlikeye dikkat çekiyor. Tanal’a göre, bu düzenleme hayata geçerse, 800’e yakın yerel gazete kapanacak ve binlerce basın emekçisi işsiz kalacak.

euronews Türkçe’ye konuşan Tanal, “Resmi ilan statüsündeki icra-iflas ilanlarının gazetelerdeki yayınını kaldıracak olan düzenlemenin hayata geçmesi, Türk basını için deyim yerindeyse felaket olur. Bu düzenleme özellikle yerel gazetelerin sonunu getirir. Artan maliyetler zaten basının belini bükmüş durumda. Resmî ilan yayınlama haklarını da ellerinden alırsanız yerel gazeteler ayakta duramaz. Bakın daha düzenleme çıkmadan, artan maliyetler nedeniyle sadece son bir yılda 200’ü aşkın yerel gazete ve televizyon kapandı. Medyanın gerçekleri özgürce yazabilmesi için ekonomik yönden bağımsız olması gerekir. Basının, yerel gazetelerin resmi ilan gelirlerini de keserseniz, bağımlı, ayakta kalmak için birilerine muhtaç hale gelen bir medya düzeni oluşturursunuz. Özgür basın diye bir şey kalmayacak. Yandaş, tek sesli bir medya sistemi kurulmuş olacak" ifadelerini kullandı.

'EKONOMİK ZORLUKLAR EN ÇOK YAZILI BASINI ETKİLEDİ'

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş de, söz konusu ilanların kaldırılmasının küçüklü büyüklü bütün gazetelere yıkım olacağı görüşünde.

euronews Türkçe’ye konuşan Güneş, “Ülkenin ekonomik zorlukları en çok yazılı basınımız olumsuz yönde etkiledi. Olağanüstü güçlüklerle karşı karşıya kaldı. Gazeteler birer ikişer kapanmaya başladı. Şimdi de Yargı Reformu ikinci paketinde icra ve iflas ilanlarının gazetelerde yayınının kaldırılması planlanıyor. Ekonomik bağımsızlığımız, milli güvenliğimizin sağlanması ve güçlü Türkiye olabilmemiz için sanayicimize, başta hazine olmak üzere çok sayıda enstrümanla katkı sağlanmakta. Tarım, sanayi ve diğer üretim alanlarında bu yaklaşımlardan vazgeçmek nasıl doğru ve mümkün değil ise; yazılı basının hayatiyetini sonlandıracak adımları atmak da doğru değil" dedi. 

Editör: Haber Merkezi