İz Dergi, 2021 yılının ilk sayısında, ‘kriz ve dayanışma yılı’ olarak tarihe geçen 2020’yi işledi. Kapakta, pandemi ve deprem gibi kriz dönemlerini, İzmirli yurttaşlarla birlikte ördüğü dayanışma ağıyla aşan İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Tunç Soyer’e yer verildi. Bir yandan toplumsal dayanışmayı örgütleyip yaraları sarmaya çalışan diğer yandan içi boş siyasi saldırılara karşı mücadele eden Soyer’in, Mevlana’dan alıntılayarak Meclis’te sarf ettiği “Bizi bilen bilir, bilmeyen kendi gibi bilir” sözü de kapakta yerini aldı.


İZ DERGİ'Yİ PDF FORMATINDA OKUMAK İÇİN LÜTFEN AŞAĞIDAKİ LİNKE TIKLAYINIZ

izdergi-ocak2021-yuksek-mb.pdf


SOYER’E ‘İZ BIRAKANLAR’ ÖDÜLÜ

Dopdolu içeriğiyle adeta 2020 yılının özeti olan sayının sunu yazısını İz Medya Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal yazdı. 2020’nin herkeste ağır izler bıraktığını ancak Tunç Soyer’in de inanç ve kararlılıkla tüm zorlukları aşma enerjisini topluma aşıladığını belirten Kartal, İz Medya’nın her yıl 21 Ocak’ta verdiği ‘İz Bırakanlar’ ödüllerini işaret ederek, “Bu yıl listenin en başına Tunç Soyer’i yazmak gerekir” ifadelerini kullandı. Kartal, “Bu sayımızda; umudu diri tutmanın, İzmir’e yakışır bir başkanın izini okuyacaksınız” diye de vurguladı.

SOYER’DEN ÖZEL AÇIKLAMALAR

Başkan Tunç Soyer ise İz Dergi’nin bu sayısına özel; 2020 yılında okuyup etkilendiği kitaptan en çok yorulduğu ve mutlu olduğu olaya, devam etmesinden en memnun olduğu projeden ertelenmesine en çok üzüldüğü projeye kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Önceki Dönem CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, ‘Zamanın İçinde’ başlıklı yazısında 2020 yılını, merkezi ve yerel yönetimler açısından değerlendirdi. Sosyal devlet açığının, kamucu ve katılımcı yönetim anlayışı sivil dayanışmayla birleştiren yerel yönetimler sayesinde kapatıldığını kaydeden Altıok, İBB Başkanı Soyer’in başlattığı ‘kriz belediyeciliği’ne de değinerek 2020 yılındaki gösterilen dayanışmayı rakamlarla ifade etti.

‘SOYER, İZMİR GİBİ BİR BAŞKAN’

CHP’nin 2019’da tarihi başarı gösterdiği yerel seçimlerin kampanyasını yürüten iletişimci Ateş İlyas Başsoy ise ‘Tunç Soyer ile arka sıradakiler’ ilişkisini ‘İzmir’de kim kimi dövecek?’ başlıklı yazısında kaleme aldı. Tunç Soyer’i “İzmir’in bir kişiye indirgenmiş hali” olarak tanımlayan Başsoy, İzmirlilere de “Başkanınıza sahip çıkın” çağrısında bulundu. Ayrıca Başsoy, kutuplaşmayı hiçbir zaman körüklemeyen Soyer sayesinde, kutuplaşmadan güç alanların eriyip gideceğine vurgu yaptı.

KENTSEL DÖNÜŞÜME SOYER HAMLESİ

İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen ve 117 yurttaşın vefatına neden olan 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından önemi bir kere daha anlaşılan ‘kentsel dönüşüm’ sorununu ise İz Medya Genel Koordinatörü Özgür Coşkun yazdı. Soyer’in yaptığın hamleleri anlatan Coşkun, kentsel dönüşümdeki bilinmezlerin çözümünün aslında çok açık ve net olduğunu kaydetti.

Öte yandan İzmir’deki demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri de kriz sürecinde İBB ile birlikte yaptıkları çalışmaları ve katılımcı demokrasinin nasıl işlediğini aktardı; İzmir’deki yönetim anlayışının Türkiye’ye örnek olduğu ifade edildi.

BERNA LAÇİN’DEN SAMİMİ AÇIKLAMALAR

İz Dergi okurlarının en sevdiği köşe olan 35 soruluk söyleşi dizisinin bu sayıdaki konuğu ise kendisini “İzmir kızıyım, şanslıyım” diye tanımlayan ünlü sanatçı Berna Laçin oldu. Laçin; İzmir’in sevdiği ve sevmediği özelliklerinden favori yemeklerine kadar birçok konuya samimi cevaplar verdi.

İBB’ye bağlı İzelman A.Ş.’nin pandemi döneminde sağlık kahramanlarına hediye etmek için düzenlediği öykü yarışmasının kazanan öykülerine de bu sayıda yer verildi. Öyküler, anaokul ve ilkokul düzeyindeki minik kalemlerden çıktı. Ayrıca Smyrna Şiir Yarışması’nın kazananı Özlem Dertsiz’in ‘İzmir’i Yaşamak’ adlı şiiri de dergiye renk kattı.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransızca Mütercim-Tercümanlık Anabilim Dalı’nda okuyan Başak Tufan, ‘20’nci yaşımda 2020’ başlıklı yazısında; pandemi nedeniyle eve kapanmak zorunda kalan, planları suya düşen, özgürlüğü kısıtlanan gençlerin ‘hislerine tercüman’ oldu.

Türkiye yazın hayatının en önemli kalemlerinden biri olan öğretmen, yayıncı ve yazar Yunus Bekir Yurdakul ise ‘Salgın Günlerinde Kitaplar ve Biz’i yazdı. Yayıncıların yaşadığı sorunları da kaleme alan Yurdakul, salgın günlerinin zorluğuna rağmen ortaya çıkan eserlere de yer verdi.

Pandemi döneminde yaptığı uyarı ve önerilerle dikkat çeken İYİ Partili Dr. Aytun Çıray, 2020 yılına damgasını vuran Kovid-19 salgınının ülkemizdeki siyasi bilançosunu ortaya koydu.

İz Gazete karikatüristi Mustafa Yıldız, 2020 yılını 6 karikatürle özetlerken derginin bu sayısında İzmir’in 2020’sini anlatan kronolojik bir harita da oluşturuldu; bir yılda yaşanan siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmeler hatırlatıldı.

Editör: Haber Merkezi