İzmir Ticaret Odası (İTO), Ekrem Demirtaş, Bayraklı Ören Yeri Kazılarına 100 bin lirayla destek oldu. İmza töreninde konuşan Başkan Demirtaş, “Kral Tantalos’un mezarının gecekondulardan kurtarılıp gün yüzüne çıkarılması için kamulaştırma bedelini karşılamaya hazırız" dedi. Konuşmaların ardından işbirliği protokolünü imzalayan heyet, kazı alanını da gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bayraklı’daki Smyrna Kazı Alanı’nda düzenlenen sponsorluk anlaşmasına İTO Başkanı Ekrem Demirtaş’ın yanı sıra, İzmir Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Murat Karaçanta, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Handan Ak ile Kazı Başkanı Prof. Dr. Cumhur Tanrıöver katıldı. İzmir Ticaret Odası’nın parasının İzmir’in parası olduğunu ve bu kente ellerinden gelen desteği vermeyi sürdüreceklerini açıklayan Başkan Demirtaş, antik Smyrna kentinin gün yüzüne çıkarılıp sergilenmesini istedi. Kentin 8500 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu da sözlerine ekleyen Demirtaş, “Bugün sahip olduğumuz tarihi zenginliklerin binde biri bile gün yüzüne çıkarılabilmiş değil. Bizim gelen turistlere bir şeyler göstermemiz gerek. Ama bunun için buranın ören yeri olarak turistlerin dolaşmasına açılmalı" dedi.

Smyrna kazılarına 2005 ila 2009 yılları arasında destek olduklarını açıklayan Demirtaş, “O yıllardaki desteğimiz 800 bin lirayı bulmuştu. Yine o süreçte güvenlik kameraları, gezi yolları ve gezi evi kazandırıp ören yeri olarak turistlerin gezeceği bir yer haline getirmek istedik. Amacımız burası bir ören yeri olsun ve turistler gelip, gezsin. Fakat hala burasını ören yeri yapılamadıö diye konuştu.

Kazı alanın üst kısmında gecekonduların olduğu bölgede Frigya Kralı Tantalos’un da mezarı olduğunu vurgulayan Demirtaş şöyle konuştu: “Burası ne yazık ki varoşların arasında kalmış. Tarihi mezarın varoşlardan kurtarılması için biz kamulaştırma bedellerini ödemeye hazırız. Ardından oradaki surları, mermerleri yapıp sergileyelim. Elimizden gelen desteği vermeye hazırız."

Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Murat Karaçanta ise, ülke genelinde en fazla kazı yapılan kentin İzmir olduğunu aktardı. Karaçanta, “Sponsorlarımızın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle çalışmalarımız sürüyor. Başkanımız Demirtaş’ın üzerine basarak söylediği gibi burayı 2017 yılında ören yeri olarak hizmete açacağız" ifadelerini kullandı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Cumhur Tanrıöver de, Smyrna Antik Kenti’nde 1948 yılından beri kazıların sürdüğünü ve buranın kültür merkezi olması için çalıştıklarını aktardı. Tanrıöver, “Burası çevre düzenlemesi, yürüme yolları, ziyaretçi merkezi ile tam bir ören yeri yolma yolunda hızla ilerliyor. Eğer bölgenin eski fotoğraflarını bulursak tüm bu eserlerin sergilenebileceği bir Arkeoloji Müzesi de kurabiliriz" dedi.

 

Editör: Haber Merkezi