İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Meclis Başkanı Barış Kocagöz ve İTB Yönetiminden oluşan heyet İngiltere'ye düzenlenen iş ve inceleme gezisi kapsamında dünyanın en eski araştırma enstitülerinden Rothamsted Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nü ziyaret etti. Ziyaret kapsamında enstitünün tarımsal analiz ve inovasyon alanlarındaki  çalışmaları incelendi ve işbirliği imkanları masaya yatırıldı.

İTB Başkanı Işınsu Kestelli Rothamsted gibi dünyanın en köklü tarımsal araştırma merkezinde bulunmaktan son derece mutlu olduklarını ifade ederek “Türkiye, 62 milyar dolarlık üretim değeri ile Avrupa’nın en büyük, dünyanın dokuzuncu tarımsal ekonomisi. Tarım ve hayvancılığın milli gelirdeki payı yüzde 8’in biraz altında. İstihdamın beşte biri bu sektörde. Ülkemiz, tarım ve hayvancılıkta ciddi bir dönüşüm iradesine sahip ve şu anda bunun hazırlıkları yapılıyor. Bizim konumuz olan tarım ve hayvancılıkta da çok radikal değişiklikler ufukta. Sadece bilgi teknolojileri ve interneti kullanarak topraktan daha fazla verim almak, fireyi azaltmak, olası sorunlara erken müdahale etmek, olumsuz hava şartlarının etkilerini bertaraf etmek gibi önlemlerden söz etmiyoruz. Yeni nesil ürünlerden, imkansız koşullarda yerinde üretim ile lojistik sorununu ortadan kaldırmaktan ve hatta uzayda üretimden söz ediyoruz. İlk bakışta ütopik gibi gelen bu gelişmeler, bir realite ve her an kapımızı çalabilir. Bunun işaretlerini NASA’nın çalışmalarından, Bayer-Monsanto evliliğinden alıyoruz" dedi.

Rothamsted Bilimsel İnovasyon, Kurumsal İlişki ve Ortaklıklar Müdürü Prof. Dr. Angela Karp dünya nüfusunun artması sebebiyle gıdaya olan ihtiyacın her geçen gün arttığını belirterek "Geleceğimizin teminatı olan çevreye zarar vermeden insan sağlığını da birinci planda tutarak artan bu ihtiyaçları karşılamak için Rothamsted olarak sürdürülebilir tarım sistemleri, ürün koruma planları ve sürdürülebilir çevre üzerine birçok proje yürütüyor, deneyler yapıyoruz. Bu kapsamda bitkilerde ve hayvanlarda verimliliği arttırmak adına yeni teknolojiler ve inovasyonlar üzerine çalışmalar yürütüyoruz" dedi. Rothamsted İş Geliştirme Müdürü Dr. Khalid Mahmood ise enstitüde tarımsal ürünler üzerine geliştirilen teknoloji stratejileri ve yürütülen deneyler konusunda bir sunum gerçekleştirdi ve saha gezisinde heyete eşlik etti.

Editör: Haber Merkezi