İtalya'da cumhuriyetin ilanının 73'üncü yılındaki kutlamalarda bir arada bulunmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Konsolos Valerio Giorgio, kutlamaların resmi tarihinin 2 Haziran olduğunu ancak o tarihin ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle saygı göstererek kutlamaları geciktirdiklerini söyledi.

Bu şehrin 3 ay önce kendisini tüm sevgisi ve sıcaklığıyla karşılayarak İtalya Konsolosu görevini coşku ile yerine getirmesini sağladığını belirten Giorgio, şöyle dedi: "İzmir'de İtalya'yı temsil etmek benim için özel bir onur kaynağı. 1861 yılında İtalya'nın ulusal birliği sağlanmış olup İzmir İtalyan Konsolosluğu yeni Krallığın ilk faaliyete geçen konsolosluklarından biri olarak o tarihten bu yana İzmir'de İtalyanlar için çalışmakta, hatta İzmir'deki İtalyan topluluğu, yurtdışındaki İtalyanların değerini en iyi temsil etmektedir. Topluluk, günümüzde akademisyenler, mühendisler, öğretmenler ile zenginleşmiş ve İtalya ile Ege Bölgesi arasındaki bağları güçlendirerek ülkemizin zenginliğini Türkiye'nin bu bölgesinde her gün gösteren İzmir İtalyan cemaatidir."  

İtalya'nın İzmir Konsolosu Valerio Giorgio iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel etkileşime dikkat çekerek, "Ege Bölgesi'nde faaliyet gösteren ve İtalya'ya ihracat yapan 1200'den fazla Türk şirketi ve İtalya'da yatırım yapma kararı vermiş olan birçok  Türk şirketi de İtalya'nın çekiciliğini temsil etmektedir. Bu güzel ülkenin zenginliği aynı zamanda İtalyan dil öğretimi ile değer kazanmış olup, 40'tan fazla öğretmen her gün dünyada en çok öğrenilmekte olan dördüncü dil olan İtalyanca'yı her yıl kültürel ve profesyonel birikimlerini arttırmak isteyen 2500'den fazla Türk vatandaşına öğretmeye çalışmaktadır. Yaşasın İtalya, yaşasın Türkiye, yaşasın dostluk" diye konuştu.

DHA

Editör: Haber Merkezi