İzmir 2’inci ve 3’üncü İdare Mahkemesi, davanın 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planlara ilişkin kısmı için iptal kararı verdi. 1/25 binlik planların değişikliğine dair iptal talep ise reddedildi. Konuyla ilgili olarak yapılan basın açıklamasına katılan arsanın bir bölümünün eski sahipleri, yanlarında getirdikleri balonları gökyüzüne bıraktı.

Balçova’da eski arsa sahipleri tarafından, inşaatı süren alışveriş merkezi ve otel projesi için açılan 7 ayrı davada, karar çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Balçova Belediyesi’ne karşı açılan davada mahkemeler, davalı tarafın savunmalarını aldı. Büyükşehir Belediyesi ise Balçova Belediyesi, uyuşmazlık konusu parsele ilişkin plan değişikliğinin bakanlıkça onaylandığını, dava konusu işlemlerin hukuka uygun olduğunu ileri sürerek, davanın reddedilmesi gerektiğini belirtti.

İzmir Defterdarlığı Milli Emlak Dairesi Başkanlığı, Orta Gayrimenkul Yatırım Şirketi ile Doğuş Gayrimenkul Yatırım ise davalı idarelerin yanında davaya müdahil olarak katıldı. İzmir 2’inci ve 3’üncü İdare Mahkemeleri, eşdeğer alan ayrılması yönünden dayanaksız hale gelen dava konusu 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planlarda, imar mevzuatına, kamu yararı, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varıldığını belirtti. Mahkemeler, davanın 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planlara ilişkin kısmı için iptal kararı verdi. 1/25 binlik planların değişikliğine dair iptal talebi ise reddedildi.

BALONLU TEPKİ

Balçova Arsa Mağdurları ile birlikte inşaatın önünde açıklama yapan Avukat Mustafa Kemal Turan, alınan iptal kararının tamamının parselin bütünü kapsadığını söyledi. Üzerinde ‘Devletin arsaları satılmasın’, ‘Vergi dairemizi geri istiyoruz’, ‘İmar hukukunda eşitlik ve adalet istiyoruz’ yazılı dövizler taşıyan vatandaşlar, duruma balonla tepki gösterdi. Avukat Turan, “Şimdi şirket burayı satın almadan önce, bu alan imar planlarında resmi tesis alanı, açık pazar alanı, çocuk parkı, yeşil alan ve terminal olarak belirlenmişti. Önceki maliklere kamu görevlileri, ‘Buranın yapılaşma hakkı olmaz’ dedikleri için bu kandırma ile malikler ilgili holdinge yerlerini sattı. Şirket burayı aldıktan sonra plan tadilatı ile bu yeri ticaret merkezi ve otel konut imarına çevirtti” dedi.

Holdinge yasal yapılaşma hakkının 15 katı verildiği için bu yoğunluğun bölgenin ulaşımını felç edeceğini savunan Turan, vergi dairesinin alandan kaldırılarak buranın bir şirkete satılmasının kamuya zarar verdiğini savundu. Turan, “Açık pazar alanı,  taşıt yolu, resmi tesisi alanı, yeşil alan, çocuk parkı gibi tüm İzmir halkının kullanacağı alanlar imar kanununa aykırı olarak ticaret merkezine çevrildi” diye konuştu.

Daha sohra, açıklamaya katılanlar, ellerindeki balonları gökyüzüne bıraktı. 

DHA

Editör: Haber Merkezi