Bölge Adliye Mahkemelerinin 20 Temmuz'da göreve başlamasından önce avukatları bilgilendirmek amacıyla Hukuk, İdare ve Ceza başlıklarında üç oturum halinde düzenlenen çalışmaya avukatlar yoğun ilgi gösterdi. Açılış konuşmasında Bölge Adliye Mahkemelerinin hem adalet mekanizmasını hızlandıracağını hem de avukatların iş alanlarını genişleteceğini vurgulayan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan uygulamanın iyi yönde gelişmesi için hakim, savcı, avukatların diyalog içerisinde olması gerektiğini söyledi.

Baro Başkanı Av. Aydın Özcan, "20 Temmuzda istinaf mahkemeleri fiilen göreve başlıyor. Bölge Adliye Mahkemeleri ülkemiz için yeni bir uygulama. Bölge Adliye Mahkemeleri İzmirli meslektaşlarımızın faaliyet alanlarını genişletecek. Daha önce Yargıtay'da seksen ilin davaları toplanıyordu. Yargıtay'ın iş yükünün azalacağı ve yedi bölgede hukuksal anlamda bir hareketlilik yaşanacak. İzmir Barosu'ndaki meslektaşlarımızın da bu anlamda iş alanlarının genişleyeceğini düşünüyorum. İstinaf uygulamasının iyi yönetilmesi halinde çok işlevsiz kalan hukuk sistemimizin de, adalet mekanizmasının da, temel hak ve özgürlüklerin hayata geçirilmesinin de hızlanacağını düşünüyorum. İzmir özelinde çok değerli meslektaşlarımız, hakimlerimiz, savcılarımız istinaf mahkemelerine atandılar. Uygulamanın iyi yönde olması anlamında hakim, savcı, avukatların diyalog içerisinde olması gerekliliğine inanarak biz de katkı sunmak istiyoruz. Bugünkü toplantımızın amacı da budur" dedi.

Çalışmaya katılan İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Turhan Eğlenoğlu ise, şu anda 17 hukuk, 15 ceza dairesi olduğunu belirterek, yeni binaya taşınıldığında 56 daire öngörülmekte olduğunu söyledi, "Bu mahkemelere hep birlikte sahip çıkmak zorundayız, bu mahkemeleri daha iyi işletmek zorundayız" dedi.

Açılış konuşmasının ardından başlayan Hukuk oturumuna Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Özekes, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Daire Başkan Ercan Turan, İdare başlığı altında gerçekleşen ikinci oturuma 2. İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu, Ceza başlığı altında gerçekleşen oturuma ise Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Yenisey, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veli Özer Özbek, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Daire Başkanı Erhan Atlı katıldı.



İZMİR (DHA)

Editör: Haber Merkezi