Ailelerinin de destek verdiği Genel-İş 5 No’lu Şube üyesi işçiler, başta Aliağa halkı olmak üzere herkese dayanışma çağrısında bulunuyor.

İşten çıkarılan Mehmet Aydın, 2 çocuk babası ve 10 yıldır fen işlerinde çalışıyordu. Aydın, “Teknolojik gelişmeler ve ekonomik nedenler gerekçesiyle atıldık. Bunun bir gerçekçiliği yok. Eğer olsaydı, zaten bir önceki dönemde de mevcut belediye başkanıydı. 140 kişiyi çıkardı, 140 kişi üzerine 300 elaman ilave etti ve eleman sayısı 700’e çıktı” dedi.

Aliağa Belediyesinin gereksiz harcamalarına dikkat çeken Aydın, “Aliağa Belediyesi çalışanları için bir tesis yapıldı. Bu tesis için epey para kullanıldı ama vazgeçildi, sonra yeniden yapıldı yeniden iptal edildi. Aynı yere iki kez asfalt atılıyor. Ekonomik sebepler diyorlar ama işçiyi atmak yerine bunların önüne geçseydi böyle olmazdı. Halk bilmiyor ama biz çalışıyoruz farkındayız” diye konuştu.

Özellikle DİSK’e bağlı Genel-İş üyelerinin işten atıldığını dile getiren Aydın, “Bir amacın da DİSK’i buradan yok etmek olduğunu düşünüyorum. İşçi için çalışan bir sendikayı yok edip kendi görüşüne ait, ne desem yapsın diye düşündüğü sendika ile devam etmek istiyor” dedi.  Aydın, “Aliağa halkı duyarsız kalmasın, çünkü yarın onlara dayanacak ve o zaman çok geç olacak. Ağaç sallıyorsunuz yaprak dökülüyor ses yok, dal kırılıyor ses yok, ağaç kırılıyor ses yok orman yanınca da ses olursa bir anlamı yok, ormanı yakmasınlar” diye konuştu.

"BURASI HEPİMİZİN İLÇESİ"

3 yıldır temizlik işlerinde çalışan 3 çocuk babası Ali Kemal Akdağ ise “Ben çöp aracının arkasında çalışıyordum, Aliağa’nın içinde çalışırdım mıntıkam burasıydı, bugün de araba geçtiğinde siz de göreceksiniz ki yine iki tane insan çalışıyor. Yani teknolojik gelişme söz konusu değil, bunlar sadece bahane” dedi. Haksız, hukuksuz yere işten atmalara karşı halkın duyarsız kalmaması gerektiğini belirten Akdağ, “Tüm emekten yana olan, hayatını çalışarak kazanan insanlardan talebimiz bize gereken desteği vermeleri. Burada insanlar sebepsiz, haksız yere işlerinden atıldılar. Bunlara tanık olsunlar. Biz Aliağa’da yaşıyoruz, seçimlerde iki taraf vardı bir taraf kazandı ama burası hepimizin ilçesi” dedi.

"İŞÇİLERİ BİR GECE DE KAPI ÖNÜNE KOYMAK HİÇBİR VİCDANA SIĞMAZ"

İşçilere destek ziyaretinde bulunan Veysel Özbay “Aliağa’da yaklaşık 20-25 yıldır emek veren, Aliağa’nın sokaklarını güzelleştiren Aliağa’yı Aliağa yapan insanların bu şekilde atılmasına gerçekten çok üzüldük, böyle bir hukuksuzluğun olmaması gerekiyor. Bu insanlar bizim nasıl ki sokağımızı temizlediyse, çöplerimizi aldıysa, çocuklarımızın oynayacağı parkları dizayn ettilerse, bizlerin de bir vefa borcu var. Dolayısıyla biz de bu insanların yanında bulunmalı, yalnızlaştırmamalıyız” diye konuştu. Aliağa Belediyesi Başkanı Serkan Acar’ın açıklamalarına da tepki gösteren Özbay, “Ben istediğimi alırım istediğimi kapı dışarı atarım mantığıyla hareket etmek, bir gecede kapı önüne koymak hiçbir vicdana hiçbir ahlaka sığmaz. Yani kendisi başkan da olsa halkın oyuyla seçilse bile böyle bir hak yoktur onda.  Dolayısıyla kendisini de kınıyorum. İşçilerin hep yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.

‘OĞULLARIMIN HAKLARINI SAVUNUYORUM"

İşten çıkarılanlardan Mehmet ve Hüseyin Aydın’ın annesi Gülizar Aydın ise 27 gündür çadırda bekleyenler arasında. Aydın, “20 gün önce Mehmet'i işten çıkardılar. Onun sağlığı yerinde, iş görüyor, çalışır ama engelli oğlum var Hüseyin, belediyede sekiz sene çalıştı, onu işten atmaları zoruma gitti. Daha başka yerde iş görmesi zor. Üç tane engelli çocuğum var. Hiç olmazsa Hüseyin ekmek sahibi oluyor diye seviniyordum ama yarı yolda bıraktılar. Allah’a havale ediyorum” diyerek tepkisini gösterdi. “Oğlumun hakkını savunuyorum. Çocuklarımın peşinden mecbur geliyorum” diye konuşan Aydın şöyle devam etti: “Madem işten çıkardı haklarını versin. İnsanlar çocuk bakıyor, kira ödüyor, hiç olmazsa haklarını versin.”

İşçilere desteğe gelen Nurten Yeşiltepe de “Komşumuzun 3 engelli çocuğu var birisi işteydi kendi ekmeğini kazanıyordu onu da çıkartılar. Biz de desteğe geldik. Bu kadar insanı neden çıkartıyorlar? Ne yapmaya çalışıyorlar? Sözde ekonomik sebeplermiş ama bunlara hiçbirimiz inanmıyoruz. İşçilere desteğe gelsinler istiyoruz, yalnız bırakmasınlar. Biraz daha kalabalık olalım belki biraz yardımcı oluruz” dedi.

GENEL-İŞ 1 VE 2 NO’LU ŞUBELERDEN ZİYARET

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası 1 ve 3 No’lu Şubeleri birleştirilmiş temsilciler kurulu toplantısı yaptı. Şubeler toplantıdan sonra Aliağa Belediyesi işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu.

Genel İş 3 No’lu Şube Başkanı Faruk Saral yapılan temsilciler kuruluyla ilgili şu bilgileri verdi: “Emek sermaye çelişkinin olduğu sürece de emek cephesi olarak birliktelik ortaya koyduk ve mücadeleyi hayata geçirmemiz gerektiğini konuştuk. 23 Haziran seçimlerini bekletip kıdem tazminatına yapılacak saldırıya ilişkin yol haritamızı çizdik. Bunu sadece 1 ve 3 No’lu şubeler olarak değil tüm genel merkezimizin de yol haritasıyla birleştirerek alanda, sahada o mücadeleyi korumamız gerektiğini ortaya koyduk. Sosyal güvenlik sisteminin tamamen devreden kaldırılıp arkasından özel sigortayla kamusal emekliliğin son bulacağı zorunlu BES de gündemlerimizden biriydi” dedi.

Saral ayrıca Aliağa Belediyesi işçileriyle dayanışma içinde olacaklarını vurguladı.

Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal da “Aliağa’daki işçi kıyımına karşı çizilecek mücadele hattını konuştuk. Oradaki işçilerin alacağı kararlar bizim için önemli ve biz de onların yanında olacağız, mücadeleyi büyüteceğiz” dedi.

Şubeler toplantıdan sonra Aliağa Belediyesi işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu.

EDA AKTAŞ - DİLEK OMAKLILAR / EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi