Tüpraş'ın İzmir Aliağa'daki rafinerisinde depolama tankında meydana gelen patlamada, ilk bilgilere göre dört işçi yaşamını yitirdi, çok sayıda işçi de yaralandı.

Patlama sonrası şirketten gelen ilk açıklamada, "Bugün saat 09.25 'te Tüpraş İzmir rafinerisi ürün tankında bakım çalışmaları sırasında patlama meydana gelmiştir" şeklinde oldu. Patlamanın nedenine ilişkin kısa süre sonra "teknik bir nedenle" açıklaması gelmesi mümkün, ancak gerçek oldukça farklı.

Ağustos ayı başında Tüpraş'a ilişkin Sol Portal'da çıkan bir haberde, Tüpraş'ın OHAL'i nasıl bir fırsata çevirdiği ve kâr rekorlarını nasıl kırdığı gözler önüne serilmişti. Şirket, Haziran 2016 sonunda 409.429 milyon olan dönem kârını, Haziran 2017 sonunda 2.325.983 küsur milyar TL'ye çıkararak, 6'ya katlamıştı.

KAPASİTE KULLANIMI TEHLİKESİ

Öte yandan Tüpraş, geçen sene ilk yarı dönemde kapasite kullanımının yüzde 100,9, bu yıl ise yüzde 111.5 olduğu verisini paylaşmıştı. Fiziki şartların zorlandığı bu tapasite düzeyi tehlikeli bir oran.

Patlamadan sonra hatırlanan bu oranlar, Koç grubu, rafineriyi hesaplanmış güvenli ve normal çalışma şartlarının yüzde 100'ü geçmemesi gerektiği gerçeğine karşın, kapasitesinin üzerinde çalıştırdığını anlatıyor. Planlama yapılmadan, altyapı çalışmaları olmadan atılan bu adım, potansiyel güvenlik açığı anlamına geliyor. 

ABC 

Editör: Haber Merkezi