GİZEM TABAN/İZ GAZETE- İzmir Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Taşkın Dalay ile Gümrük Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Elif Çağlayan, İz Televizyonu’nda Özgür Coşkun’un sunduğu Sektör programının konukları oldu. Dalay, Dernek çalışmalarını ve hedeflerini anlatırken yeni dönem için göreve yeniden talip olduklarını açıkladı. Çağlayan ise kadın gözünden gümrük müşavirliği konusunda değerlendirmelerde bulundu.

‘DIŞ TİCARETİN SİGORTASIDIR’

Mesleğe yönelik açıklamalarda bulunan İzmir Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Taşkın Dalay, “Gümrük müşavirliği, ithalat ve ihracat yapan firmalara, gümrükteki işlemlerle ilgili danışmanlık yapan, tüm mevzuatları yorumlayarak onlara bir sonuç şeklinde bu bilgi birikimini sunan, onların iş ve işlemlerini yürüten, tüm kamu kurumları arasında, özel sektördeki ithalat ve ihracat STK’ları arasında bir köprü vazifesi kuran bir meslek grubudur. Bizler hizmet sektöründeyiz. Kişisel bilgi birikimimiz ve tecrübemizle mesleğimizi icra ediyoruz. Gümrük Kanunu’ndan gelen özel bir yetkiyle şirketleşiyoruz ama burada temel unsur gümrük müşavirliğidir. Her zaman söylerim; gümrük müşaviri, dış ticaretin sigortasıdır. Gümrük müşavirini dış ticaretten aldığınız anda dış ticaret işlemleri tıkanır. Müşavirlerle çalışmak, daha ekonomik, daha güvenlidir. Gümrük müşavirleriyle çalışanların, iş ve işlemlerini çok daha kısa zamanda sonuçlanır” ifadelerini kullandı.

‘GÖREVE YENİDEN TALİBİZ’

Mesleki ve sektörel sorunlara dair değerlendirmelerde bulunan Dalay, yeni dönem için göreve talip olduklarını dile getirdi. Dalay, “Hükümetin bir politikası var, devletin bir işleyiş şekli var. Dolayısıyla bu işleyiş şekli ve politika arasında, bizim en büyük problemimiz mevzuatların sürekli değişmesi… Buradan kaynaklı ihtilaflar başlıyor. Bu kez cezalar gündeme geliyor. Gümrük müşavirleri de firmalarla beraber bu cezalardan sorumlu… Şu an en büyük temel sorunlarımız bunlar… Bu yolda birçok mesafe kat ettik, bu konudaki sorunların bir kısmının da kısa zamanda çözüleceğine inanıyorum. Örnek vereyim; 1 milyon dolarlık bir ithalat beyannamesi imzaladığınız zaman bunun vergi ve KDV oranının yaklaşık yüzde 40 olduğunu varsayalım, 400 bin dolara tekabül ediyor. Siz aslında 400 bin dolarlık bir senet imzalıyorsunuz. Karşılığında ise bin lira veya iki bin lira ücret alıyorsunuz. Yaptığınız işin karşılığında aldığınız ücret bu kadar düşük… Ve eğer ithalatçı/ihracatçı firma, vergileri ödemezse gümrükçü müşaviri olarak vergilerden siz sorumlusunuz. Bu, hiçbir sektörde yok. Mali müşavirlerde mükellef, vergisini, KDV’sini ödemediğinde mali müşavir sorumlu olmuyor veya avukat ekonomik olarak zarar görmüyor. Biz maalesef, imzaladığımız beyanname üzerindeki vergilerden ve cezai müeyyidelerden sorumluyuz. Biz bunları belli bir noktaya getirdik; Tahsilât Tebliği yayınlanması, Kabahatler Kanunu’ndaki iştirak maddelerinin uygulanmaması gibi… Bunları biz yıllardır aşama aşama takip ediyoruz. Çok ciddi mesafeler kat ettik. Ama yeterli mi? Değil. Bu yarım kalan işleri tamamlamak için biz yeniden göreve talibiz” diye konuştu.

‘BİLGİ VE TECRÜBE’

Gümrük müşavirlerinin mesleki kapsamda aldığı riskler ve karşılaştıkları sıkıntılara ilişkin de konuşan Dalay, “Bazen insan dönüp düşünüyor, biz hakikaten bu kadar cesaretli miyiz diye ama müşavirler 10 bin sayfalık mevzuattan sorumlu… Güvenimiz, bilgi ve tecrübemizden kaynaklanıyor. Ama yine de kendimizden kaynaklanmayan hatalar da olabiliyor. İşte biz bu kendimizden kaynaklanmayan, kendimizden kaynaklansa dahi karşılığında cezaların minimuma indirilmesi gerekiyorsa kaldırılması noktasında çalışmalar yapıyoruz. İnşallah bunu bu dönem daha ileriye taşıyacağız” dedi.

‘ODA OLMAYI HAK EDİYORUZ’

Bağımsız ve yasal bir meslek örgütü olmak istediklerini dile getiren Dalay, “Bizim gümrük müşavirleri odası hayalimiz, 22 yıldır bitmedi, ondan önce de vardı. Gümrük Kanunu’nda ‘Meslek örgütü şeklinde yapılanıncaya kadar dernekler faaliyete devam eder’ hükmü getirildi. Ve biz her dönem, bizden önceki yönetimler de dâhil çok emek verdik. Sonuçta bir meslek grubuyuz, oda olmayı hak ediyoruz. Bizim buradaki öncelikli talebimiz; mesleğin yasal bir statüye kavuşması… Biz bununla ilgili çalışmamızı Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş’a sunduk. Onlar da hükümet olarak şu an yeni bir oda kurulmasını istemediklerini, Türkiye’de oda enflasyonu olan bir süreçten geçildiğini belirtti ancak Meslek Yasası’nın da gümrük müşavirleri için elzem olduğunu da kabul etti. Biz de kendilerine Meslek Yasası, Birlik Yapılanması şeklinde bir yasa taslağı sunduk. Bu yasa taslağında aslında daha önce oda ile ilgili yapılmış yasa taslağının özü korundu. Meslek Yasası içinde; asgari ücret, disiplin suçları, belgelerin alınıp verilmesi, sınavların yapılması gibi temel konular var. Son dönemde, ‘Ticaret Odası içinde yer alalım’ diye söylemler duyuyorum, bunu hatalı buluyorum. Biz zaten Kanun gereği Ticaret Odası’na üyeyiz, yine öyle olacağız ama bizim, mali müşavirler, avukatlar, doktorlar gibi yasal ve bağımsız meslek örgütümüzün olması gerekiyor. Tek temennimiz bu… Kendi göbeğimizi kendimiz kesmek istiyoruz. Sonuca çok yakınız” açıklamalarında bulundu.

‘ARTIŞ TALEP EDECEĞİZ’

“Asgari Ücret Tarifesi’nin yasaya yazılmasını sağladık” diyerek konuşmasını sürdüren Dalay, “2019 yılında Gümrük Kanunu’na girdi. Bir mesleğin olmazsa olmazı aldığı ücrettir. Maalesef sektörde ciddi bir rekabet var. Sonuçta biz hizmet sektörüyüz. Biz de diyoruz ki; ücrette değil hizmette rekabet edelim. Fakat bu, sektörde farklı yönlere çekildi. Asgari Ücret Tarifesi bunu engelledi, yasaya girmesini sağladık ve yıllardır da bunu bir noktaya getirmeye çalışıyoruz. Bu yıl da Sayın Bakanımıza anlattık, geçmiş 10 yılda ciddi kayıplarımız oldu; yeniden değerleme oranı, enflasyon, son dönemde de döviz artışları ve maliyet artışlarının çok altında kaldı. Sayın Bakanımıza da bunları anlattık ve bu konuda yüzde 35-36 zam aldı ama yeterli değil. Haziran ayında inşallah yeniden göreve gelirsek Bakanlıktan asgari ücret konusunda yeniden bir artış talebimiz olacak. Çünkü, her alanda fiyatlar katlandı, maliyetler çok yükseldi. Dolayısıyla o artışlar aslında eridi. Aldığımız risk, yaptığımız iş ile aldığımız ücret aynı orantıda değil” ifadelerini kullandı.

‘KADIN HEM OFİSTE HEM SAHADA’

Kadın gözünden gümrük müşavirliği mesleğini değerlendiren Yönetim Kurulu Üyesi Elif Çağlayan, “Mesleğimi çok severek yapıyorum, zorlukları da var güzel yanları da var. Kadın istihdamını artırmak gerekiyor. Bunu artırmak için elimizden geleni yapacağız. Kadın sadece ofiste çalışmıyor, sahada da var. Bunun önemini öne çıkaracak çalışmalar yapacağız. Yeni dönemde çok güzel projeler imza atacağız. Gümrük müşaviri olmak isteyen kadın adaylara mesleğimizi mutlaka tavsiye ederim ama çok araştırmacı olması gerekiyor. Çünkü gerçekten bizim mesleğimiz ipe götürecek bir meslek…” dedi.

Editör: Haber Merkezi