İZMİR Barosu, İzmir'deki geri gönderme merkezindeki bazı mültecilerin zorla geri gönderilmeye çalışıldıkları yönünde kendilerine ihbarlar geldiğini bildiren bir açıklama yaptı. Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde gelen ihbarları değerlendiren İzmir Barosudan geri gönderme merkezine bir avukat gönderdi. Avukat Ayşe Kaymak’ın, merkezde yaptığı incelemelerin ardından Baro tarafından, “İzmir Geri Gönderme Merkezi yetkililerince yürütülen bu işlemlere derhal son verilmesini talep ediyoruz” açıklaması yapıldı.

Baro ayrıca, geri gönderilmek istenen mültecilere talep etmeleri halinde avukat desteği sunmaya hazır olduğunu bildirerek şu açıklamayı yaptı: “17.04.2022 tarihinde İzmir Geri Gönderme Merkezi’nde, sayıları net olmamakla birlikte 100 kadar Afganistanlı göçmen ve mültecinin işkence ve kötü muameleye maruz bırakılarak “gönüllü geri dönüş belgeleri” imzalamaya zorlandıkları ve zorla parmak basmalarının temin edildiği ihbar edilmiştir. Bunun üzerine 18.04.2022 tarihinde Yönetim Kurulu üyemiz Avukat Ayşe Kaymak, Geri Gönderme Merkezi'ndeki bazı yabancılar ile görüşmüştür.”

TELEFON HAKLARI YOK

Göçmen ve mültecilere telefon haklarının verilmediği belirtilen açıklamada, “Etnik kökenleri nedeniyle zaten yıllardır kötü muameleye uğrayan Hazara kökenli aileler; Afganistan’ın Taliban kontrolüne geçmesinden sonra zorla askere alınmaya çalışılan genç erkekler; zorla evlendirilmeye çalışılan ve eğitim hakları ellerinden alınan kız çocukları ve kadınlar; çeşitli sivil toplum örgütlerinde, insani yardım kuruluşlarında çalıştıkları için hain ilan edilen doktorlar, tercümanlar; devletin farklı kademelerinde görev yapan yetkililer, ülkelerinden kaçmak zorunda kalmışlardır. Bu kişilerin Taliban kontrolündeki konsolosluk görevlileriyle yüzleştirilmeleri dahi insan haklarına aykırıdır. Aydınlatılmış onamları alınmadan, kişilerin her biri için geri gönderilebilecek kişilerden olup olmadıkları yönünde araştırmalar yapılmadan yürütülen sınır dışı işlemleri, kanunlarımıza ve taraf olduğumuz sözleşmelere aykırıdır.

'GÖREVE DAVET EDİYORUZ'

‘Süreci takip etmeye devam edeceğiz’ diyen İzmir Barosu, “Bu hukuksuz uygulama nedeniyle geri gönderilecek insanların göreceği en ufacık zararın, akacak her damla kanın sorumlusunun, görevini yapmayanlar olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Ayrıca bu vahim iddiaların gerçek olması halinde işkence ve kötü muamele faillerinin, görevini ihmal eden veya kötüye kullanan kamu görevlilerinin tespit edilerek cezalandırılmalarını temini amacıyla Cumhuriyet savcılarını derhal göreve davet ediyoruz. İzmir Barosu olarak iddiaların gerçekliğini araştırmaya ve süreci takip etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi