İZ GAZETE- İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkan Adayı Erhan Yaşar, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'nda değişiklik yapılması gerektiğini ifade ederek, "Meslek mensubunun veya birinci derece yakınının hastalık, vefat vb. durumlarında kullanılabilirliği olan mücbir sebep hakkına sahip olmasını istiyoruz. Ticaretin sınırının olmadığı ekonomik süreçte, meslek mensuplarına yabancı meslektaşları ile rekabet edebilmeleri için yeşil pasaport hakkı tanınmasını, beyan ve ödemede yaşanan uzama kaosunu önleyen daha gerçekçi bir düzenleme yapılmasını, yeni iş yeri açacak meslek mensuplarına KOSGEB desteğinin verilmesini, hiçbir meslektaşımızın iş yetiştirme stresi altında hayatını kaybetmesini istemiyoruz" açıklamasında bulundu. 

'ANGARYALAR KARŞISINDA EZİLİYORUZ'

Erhan Yaşar  yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Gelişmiş batı ülkelerinde yüz yıl önce ülkemizde ise ancak otuz yıl önce yasal statüsüne kavuşan ve geçen bu süre zarfında dünya ile farklarını gideren, ülke ekonomisine önemli katkılar sunan mesleğimiz ve meslektaşlarımız ile beraber; Vergi Haftası’nı hüzünle karşılıyoruz.

33  yıl öncesine ait meslek yasamızda seçim maddeleri dışında önemli değişiklikler maalesef yapılmamıştır. Oysa Teknoloji 4.0, Muhasebe 4.0’rın çok etkilediği bir mesleği icra ediyoruz. 33 yıl önce bütün beyannameler elle verilirken bugün beyannamelerin %99^u elektronik ortamda verilmektedir. Bugün mükellefler vergi idaresine gitmek yerine, meslek mensuplarının bürolarına giderek sorunlarını burada çözmeyi tercih etmekte ve sistem onları bürolara yönlendirmektedir.

Bu gelişimi ve değişimi kavrayamayan bir meslek yasası sorunu ve stresi yaşamaktayız. Maalesef kamunun her işi önce muhasebeciler üzerinden halletme anlayışı meslek mensuplarını her geçen gün yeni bir iş ile karşı karşıya bırakmaktadır. Her geçen gün artan iş ve sorumluluklarını karşılıksız, özveriyle yerine getirmeye çalışan meslek mensuplarımız, maalesef ki artan iş yükleri ve angaryalar karşısında ezilmektedir...

‘KOŞULLARI SORGULAMAYA İTİYOR’

Meslektaşlarımız; ‘İŞ YETİŞTİRME!’ adı altında yaşadıkları mesleki stres ile hayatlarını hiçe sayıyor. Geçen yıl birçok meslektaşımız, bu yıl da birçok meslektaşımız gerek Kovid gerekse de yoğun stres ve iş yükü nedeniyle çeşitli nedenlerle hayatını kaybetti.

Meslek camiası olarak; meslektaşlarımızın vefatı, rahatsızlanması hepimizi derinden üzerken; yaşadığımız bu üzüntü verici durumlar bizleri, içinde bulunduğumuz koşulları sorgulamaya itmektedir.

Görüyoruz ki; Meslek mensupları olarak sorumluluklarımız çok fazla ve hasta olmaya hatta ölmeye bile hakkımız yok!

Hepimizin bildiği gibi 3568 sayılı meslek yasamız, 1989 yılında çıkmış ve artık güncelliğini yitirmiştir.

Sürekli değişen mevzuatla asla dinlenme fırsatı bulunmayan bizlerin kullanılabilirliği olmayan Mali tatili, mücbir sebebi ile yurt dışı temsil hakkı bulunmamaktadır. Yasalaşması için büyük mücadele verdiğimiz Mali Tatil olarak çıkan düzenlemenin, bizlere hiçbir katkısı yok.

Meslektaşımız birçok sorunla baş başa bırakılmış, angaryalara boğulmuş, bu emeğine karşılık kamudan hiçbir gelir elde edemediği gibi personelini, kirasını, bilişim, yazılım, kırtasiye vb. giderlerini kendisi karşılamak için yoğun çalışma temposuna girmiştir.

‘YENİ YASADA YER ALSIN’

Bizler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'nda değişiklik yapılmasını istiyoruz. TÜRMOB ve odaların görüşünün alınarak hazırlanacak güncel meslek yasasının bir an önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülerek yürürlüğe girmesini ve mesleğimizi daha iyi koşullara taşımasını istiyoruz.

Bu konuda senelerdir her platformda ifade ettiğimiz aşağıdaki düşüncelerimizin yeni yasada yer almasını istiyoruz.

Meslek mensubunun veya birinci derece yakınının hastalık, vefat vb. durumlarında kullanılabilirliği olan mücbir sebep hakkına sahip olmasını istiyoruz.

Ticaretin sınırının olmadığı ekonomik süreçte, meslek mensuplarına yabancı meslektaşları ile rekabet edebilmeleri için yeşil pasaport hakkı tanınmasını, beyan ve ödemede yaşanan uzama kaosunu önleyen daha gerçekçi bir düzenleme yapılmasını, yeni iş yeri açacak meslek mensuplarına KOSGEB desteğinin verilmesini, hiçbir meslektaşımızın iş yetiştirme stresi altında hayatını kaybetmesini istemiyoruz.

‘KAÇINILMAZ İHTİYAÇTIR’

Kovid geçiren meslektaşlarımız hastanelerde bile laptop ile beyanname yetiştirme çabası içerisindedir. 3568 Sayılı Meslek Yasamızın değiştirilerek SMMM ve YMM’lerin özlük haklarının iyileştirilmesi kaçınılmaz bir ihtiyaçtır... Bu açıklamalar ile Vergi Haftamıza buruk olarak girdiğimiz bugünlerde; ebediyete intikal eden bütün meslektaşlarımızı rahmet, hasta yatağında beyan yetiştirmeye çalışan "ekonominin temel direkleri" kıymetli meslektaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.

Editör: Haber Merkezi