Göç yolundaki Suriyelilerin dramından etkilenen İrlandalı Anne O’Rorke, 3 oğlunu ve eşini ülkesinde bırakarak geldiği İzmir’de kurduğu dernek çatısı altında, özellikle kadın ve çocukların yaralarını sarmaya çalışıyor.

Ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin dramını 4 yıl önce televizyonda izlediği sırada, insanlara yardım eli uzatmak için harekete geçen O’Rorke, önce Yunanistan’a gitti. Bu insanlara Avrupa sınırında plastik mermi ve göz yaşartıcı gazlarla müdahale edildiğini gören O’Rorke, rotayı İzmir’e çevirdi. İzmir’de Suriyelilere destek için Uluslararası Yardımlaşma ve Entegrasyon Derneği’ni (TIAFI) kuran O’Rorke, tamamını kendi birikimleriyle finanse ederek Tepecik semtinde eski bir ayakkabı fabrikasını kiraladı.

Farklı ülkelerden 10 gönüllü ile kolları sıvayan O’Rorke, yemekhane, çocuk oyun ve spor odaları, dikiş, el sanatları ve resim atölyeleri, derslikler ve rehabilitasyon bölümlerinin bulunduğu TIAFI Toplum Merkezi’ni hizmete soktu. Her gün yaklaşık 160 Suriyeliye ücretsiz yemek dağıtılan merkezde, iç savaşta yaralanan 49 çocuk, gönüllü fizik tedavi uzmanlarından rehabilitasyon hizmeti alıyor.

"DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR"

Anne O’Rorke, Suriyeli çocukların alacağı eğitimin, Türkiye’nin geleceği için çok önemli olduğunu belirterek, şöyle dedi: “Buraya Türk çocukları da davet edip Suriyeli çocuklarla keyifli vakit geçirmelerini sağlıyoruz. Yaşadıkları kötü tecrübeleri hafızalarından silmek mümkün olmasa bile onları aşıp hayata umutlu şekilde devam etmeleri için çabalıyoruz.” Eşi ve çocuklarının yaptığı çalışmaları çok desteklediğini belirten O’Rorke, “Buraya 3 oğlumu ve eşimi İrlanda’da bırakıp geldim. Bu merkezi eşimin ve arkadaşlarımın yardımlarıyla düzenledik. İnsanlar da yardım etmeye başladı. Şimdi gittikçe büyüyoruz ama daha da çok desteğe ihtiyacımız var” diye konuştu.

BİRGÜN

Editör: Haber Merkezi