TUGAY CAN/İZ GAZETE - Ekonomik kriz sebebiyle yaşanan intihar vakalarında yaşanan artış dikkat çekiyor. Son olarak İzmir’de Ali Kabasal’ın av tüfeği ile intihar etmesinin ardından konu tekrar gündeme oturdu. Ekonomik kaynaklı artan intihar vakaları hakkında Türkiye Psikologlar Derneği İzmir Şube Başkanı Mevlüt Ülgen, gazetemize konuştu. Ülgen, siyasetin sorunları çözme meselesi olduğuna işaret etti.

TÜİK’in verilerinin intiharlarda yaşanan artışı doğruladığını ifade eden Ülgen, ekonomik sıkıntılar, işsizlik gibi durumların öne çıktığını kaydetti. Ülgen “Toplumsal gerginlik, belirsizlik, çatışma, umutsuzluk, dayanışma ve sosyal destek sistemindeki yetersizlikler intihar vakalarında artışa zemin hazırladığı kanısındayım” dedi.

‘TOPLUMSAL SORUNDUR’

Ekonomik krizin özellikle alt ve orta gelir düzeyinde bulunan bireyleri etkilediğini söyleyen Mevlüt Ülgen, sözlerini şöyle sürdürdü:“İntihar girişimi psiko-sosyal ve ekonomik boyutuyla ele alınması gereken çok boyutlu bir olgudur. İntihar girişimine karar vermek ve gerçekleştirmek her ne kadar bireysel bir karar olsa da, intihar ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel belirleyicileri olan toplumsal bir sorundur”

Bireylerin ruh sağlığı hizmetlerine erişimi ve ulaşılabilirliğinin önemine değinen Ülgen ayrıca yaşanan intihar vakalarının halk sağlığı sorunu olduğunu ifade etti. Ülgen, “Siyaset, sorunları çözme, bireylerin refahını ve yaşam kalitesini yükseltme kurumudur. Ekonomik ve siyasal kriz kendiliğinden oluşan bir kriz veya doğa olayı değildir. Siyasal ve ekonomik politikaların sonucudur. Demokrasi , adalet ve özgürlüklerle direkt ilişkilidir. Siyasal iktidar ve siyaset kurumuna düşen görev çatışma ve gerginlikle, çatışma ile krizi derinleştirmek değil, toplumsal mutabakat ve güveni sağlayarak demokratik zeminde sorunları çözmektir”

 

Editör: Haber Merkezi