İzmir'de bir inşaat kooperatifinin yapımına başladığı Karabağlar Vatan Mahallesi'ndeki inşaatının hafriyat çalışmasında 5 veya 6. yüzyıl Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen mezar taşı çıktı. Mezar taşının bulunmasının ardından Kültür Varlıkları Koruma Kurulu ve İzmir Müze Müdürlüğü yetkilileri bölgede incelemelerde bulundu. Gazete Dokuz Eylül'den Sinan Keskin'in haberine göre; Yapılan incelemede mezar taşının “in situ vaziyette” (In situ buluntular kullanıldığı yerde zarar görmeden günümüze kadar gelebilmiş objelerdir) olmadığı tespit edildi. Hafriyatın döküldüğü alanda yapılan incelemede ise az miktarda seramik parçasına rastlandı. Yetkililer bulunan seramik parçalarının çok küçük miktarda olduğunu, bu miktarda seramik parçasının küçük bir yapıya işaret ettiğini söyledi. Ayrıca, arsa üzerinde yapılan ilk kazı çalışmalarında çıkarılan toprağın incelenemediği, kontrollü devam edecek olan temel kazılarında kültür varlığı tespit edilmesi durumunda inşaatın durdurulacağı belirtildi. Defineciler kazmış Arsanın bulunduğu alanın geçmişten bu yana define arayıcılarının uğrak noktası olduğunu anlatan yetkililer, yaptıkları incelemede çok sayıda define kazısına da rastladıklarını vurguladı. Arsanın bulunduğu alanın bir mağara olduğu, geçmişten bu yana içinde tüneller ve oda mezarlar olduğu yönünde söylentiler bulunduğunu anlatan yetkilileri; söylentiler doğru olsa bile define arayıcılarının oda mezarların içini boşaltmış olabileceğini dile getirdi.

Zeytinyağı işliği Hafriyat çalışmasında bulunan mezar taşını fotoğraflamak ve haberleştirmek için bölgeye yaptığımız ziyarette inşaat alanına yakın bir mesafede iki adet kaya parçası daha bulunduğunu tespit ettik. Söz konusu kaya parçalarının, arsaya ilk kepçe vurulduğunda çıkan toprağın içinde olduğu ve arsanın yakınında bir yere atıldığını öğrendik. Fotoğrafını çektiğimiz kayaları uzmanlara incelettik. Uzmanlar iki parçanın da yine 5. veya 6. yüzyıla ait bir zeytinyağı işliğine ait olduğunu belirttiler. Çektiğimiz fotoğrafları İzmir Müze Müdürlüğü'ne de ilettik. Bunun üzerine İzmir Müze Müdürlüğü yetkilileri bölgede yeniden bir incelemede bulundu. İncelemeyi yapan yetkililer de iki kaya parçasının zeytinyağı işliğine ait olduğunu doğruladı. Buluntuları kayıt altına alan yetkililer zeytinyağı işliğine ait diğer parçaların da temel kazıları esnasında gün yüzüne çıkacağını dile getirdi. Uzmanlar zeytinyağı işliği kalıntılarının en düşük ihtimalle bölgede sadece bir işlik ve etrafında halka ait mezarların olduğuna işaret ettiğini, kazılar neticesinde bulunacak parçaların yerleşim yerinin büyüklüğü ve niteliği konusunda daha detaylı bilgi vereceğini ifade etti. 

Kontrollü kazılacak İnşaat kooperatifinin başkanı ve İzmir Ticaret Odası Meclis Başkan Yardımcısı İrfan Erol ise, bulunan kalıntıların bölgede çıkması muhtemel kalıntılar olduğunu ve daha fazla bir kalıntı çıkmayacağını tahmin ettiklerini söyledi. Erol, temel kazısının yetkililerin kotrolünde devam edeceğini ve kayda değer bir tarihi kalıntı bulunması durumunda yetkili makamların vereceği karara saygı duyacaklarını ifade etti.



 

Editör: Haber Merkezi