Uzundere’de kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Nuhoğlu İnşaat tarafından yapılan bin konutluk şantiyede, geçen çarşamba günü 61 yaşındaki Mehmet Çelik adlı işçi, üzerine 5’inci kattan gaz beton parçaları düşmesi sonucu hayatını kaybetmişti. İş cinayetinin ardından bölgede incelemelerde bulunan İMO İzmir Şubesi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu, rapor hazırlayarak tespit ve önerilerini kamuoyuyla paylaştı.

Raporda, şantiyedeki iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olduğu belirtilerek, “Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğinde belirtilen hususlara yeterince dikkat edilmediği; yukarıdan düşme ihtimali olan malzemeleri tutmak için gerekli olan güvenlik ağlarının, bina girişinde bu malzemelerin işçilerin başına düşmesini engelleyici kapalı geçidin, atık malzemelerinin binadan tahliyesi için moloz kaydırağının bulunmadığı görülmüştür” denildi.

'EVRENSEL KRİTERLER HAYATA GEÇİRİLMELİ'

Raporda ayrıca, “Göz göre göre bir emekçinin ölümüne neden olunmuştur. İşçilerin uyarılarına rağmen, altlı üstlü çalışmalara müsaade edilmiş, alt işverenler (taşeronlar) arasında koordinasyon sağlanamamış, herhangi bir tedbir alınmamıştır. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinde evrensel kriterler hayata geçirilmedikçe, çalışma hayatının denetimleri artırılmadıkça, meslek odalarının önerileri dikkate alınmadıkça maalesef iş cinayetlerinin sayısı katlanarak artmaya devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

Editör: Haber Merkezi