Aliağa Güzelhisar'da, 22 yıl önce anne olma sevinci yaşayan Safure Uzun, kızının kalıtsal fenilketonüri hastası olduğunu öğrenince büyük üzüntü yaşadı. Eşinin de kendisini terk etmesi üzerine tek başına kalan Safure Uzun, zihinsel rahatsızlığı bulunan aynı zamanda epilepsi hastası kızı Buse'yi, büyük özveriyle büyüttü.

Hiçbir proteinli ürün tüketemeyen, özel mamalarla beslenmesi gereken Buse, yaşının büyümesiyle birlikte özellikle köylerinde yapılan düğünlerde, gelinlere büyük hayranlık duydu. Onlar gibi annesinden kendisini giydirmesini ve süslemesini istedi.

TÜM KÖYLÜ, ANNEYE SAHİP ÇIKTI

Buse'nin gelin olma istemini sık dile getirmesi üzerine, annesi geçen 18 Eylül'deki doğum günü için ona özel kutlama hazırlamak içini harekete geçti. Anne Safure Uzun'a ilk olarak fikrini açıkladığı komşularından destek geldi. Ardından da bütün köylüler, Buse'ye düğün yapmak için seferber oldu. Köylüler imece usulü, düğün hazırlığı yaptı. Düğündeki yiyecekler, köylü kadınlar tarafından toplanan para ve ortak emekle yapıldı. Özel orkestrasından davuluna kadar bir düğündeki tüm ayrıntılar, Buse için de sağlandı. Davet üzerine Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ile CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz da düğüne katıldı.

MUTLULUĞU DOĞUM GÜNÜNDE YAŞADI

Doğum günündeki düğünde, özel kıyafetini giyen Buse Kor'un eline törenle kınası yakıldı. Annesi Safure Uzun'un avucuna altınını bile koyduğu Buse, aynı gece bu kez gelinlik giydi. Buse için, temsili takı töreninin yapıldığı gecede, genç kıza Belediye Başkanı Serkan Acar'da bir ara kavalyelik yaparak meydanda dans etti. Yıllardan bu yana hayalini kurduğu, imrenerek baktığı genç kızlar gibi gelin olan, düğünü yapılan Buse, düğün finalini de kendisi için özel olarak hazırlanan pastanın kesilmesiyle yaptı. Gece boyu gönlünce dans eden, oynayan zaman zaman halay çeken Buse Kor, çok mutlu olduğunu söyledi.

Kızını tek başına büyüten Safure Uzun, gecenin en mutlu isimlerinden birisi oldu. Düğün sahibi gibi tüm konuklarını karşılayan Safure Uzun, şöyle devam etti: "Kızım gittiğiz düğünlerden sonra hep kendisinin de gelin olmak istediğini söylerdi. Bunu kendisine anlatmak çok zordu. Biraz büyüdükten sonra doğum günün için ben de böyle bir tören yapmaya karara verdim. Komşularım köylülerimiz bana yardım etti. Hep birlikte yiyecekleri hazırladık. Düğün hazırlıklarını tamamladık. Konuklarımız da geldi. Kızım kendisinin gerçek düğünüymüş gibi eğlendi, mutluluk yaşadı. Ben de annesi olarak çok mutlu oldum."

Kızının hastalığı ile ilgili bilgi de veren Safure Uzun, "Benim ve babasının bu hastalık taşıyıcısı olmamızdan dolayı kızım da hasta olmuş. Biz sonradan öğrendik. Bu nedenle bir daha çocuk yapmadım. Zaten babasıyla da ayrıldık. Kızım su haricinde hiçbir doğal şey yiyip içemiyor. Protein alamıyor. Özel mamalarla yaşamak zorunda. Eskiden ekonomik zorluk çekiyorduk ama artık devlet maaş bağlandı. Büyükşehir Belediyesi, mama ihtiyaçlarını falan karşıladığı için, eskisi kadar zorlanmıyorum" dedi.

FENİLKETONÜRİ NEDİR?

Fenilketonüri; kalıtsal bir metabolik hastalık olarak bininiyor. Bu hastalıkla doğan çocuklar proteinli gıdalarda bulunan fenilalanin isimli bir aminoasidi metabolize edemez. Sonuçta kanda ve diğer vücut sıvılarında artmış olan fenilalanin ve onun artıkları çocuğun gelişmekte olan beyninde hasar yapar ve ileri derecede zihinsel özürlü olmasına ve sinir sistemini ilgilendiren daha birçok belirtinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Fenilketonürili çocuğun anne ve babasında fenilalanin hidroksilaz enzimi yapımında sorumlu biri normal diğeri bozuk iki gen bulunuyor. Anne ve babasından bozuk genleri alan bir çocuk fenilketonüri hastalığı ile doğuyor. Anne ve baba taşıyıcı olduğunda her çocuğun fenilketonürili olma olasılığı yüzde 25 gibi yüksek değerlere ulaşıyor.

Editör: Haber Merkezi