İZ GAZETE- İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen anma programı, Konak'taki Hasan Tahsin Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Programa CHP İzmir milletvekillerinden Özcan Purçu, Atila Sertel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti temsilcileri ve ilçe belediye başkanları katıldı. İGC'nin düzenlediği anma töreninde gazeteci yazar Hıfzı Topuz'da yer aldı.

Tören alanında konuşan İGC Başkanı Misket Dikmen, 100 yıl önce bu meydanda Milli Mücadele'nin ilk ateşinin yakıldığını söyleyerek, " O günü artık hepimiz biliyoruz. Yaşananlar beynimize yüreğimize işledi. Hasan Tahsin'di o alevi yakarak Kurtuluş Savaşı ateşini tüm yurtta tutuşturan. O ateş ki 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan başlayarak 3 yıl 3 ay 20 gün boyunca memleketin dört bir yanında Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde bir ulu kurtuluş yangınına dönüştü." dedi.

"MİLLİ MÜCADELENİN SİMGELERİNDENDİR"

15 Mayıs 1919 tarihinde işgalci, düşmana karşı ilk kurşunu atarak kurtuluş mücadelesinin sembol isimlerinden olan Hasan Tahsin'in bir gazeteci olduğunu ve Tahsin'in sözlerinin eylemi doğurduğunu söyleyen Misket Dikmen, "Yurdumuzun düşman işgaline uğradığı, baskının, zulmün her yerde hissedildiği, kimilerinin hıyanet, dalalet içinde vatanı peşkeş çektiği bir dönemde, yaptığı konuşmalar, hazırladığı bildirilerle halkı aydınlatan, direnişi örgütleyen bir vatanseverdi. Hasan Tahsin. Geldikleri gibi gittiler. O ilk kurşun ve o ilk kurşunu atan yurtsever gazeteci Hasan Tahsin, Milli Mücadele'nin en önemli simgelerinden biri oldu. Gazeteci, fikirleri, yazdıkları, söyledikleriyle toplumun öncü güçlerindendir. Gazeteci, elbette taraftır. Vatanı, ulusu, yaşadığı ülkenin değerlerini korumak, hukukun üstünlüğünü savunmak, özgür, demokratik bir ortam için mücadele etmek adına taraftır ve mücadelesini yalnızca kâğıtla, kalemle, sözle değil, yeri geldiğinde, gerektiğinde eylemle de gerçekleştirir." ifadelerini kullandı.

"GAZETECİLİK YAPMAK HER DÖNEMDE ZOR"

Gazetecilik yapmanın her dönemde zor olduğunun da altını çizen Dikmen, "100 yıl önce başlattığı mücadele demokrasi, özgürlük, insan hakları, hukukun üstünlüğü adına günümüzde de sürüyor. Vatanın bağımsızlığı için mücadele eden Hasan Tahsin emperyalist güçler tarafından katledilse de günümüzde de mesleğinin gereklerini yerine getirmek isteyen doğruları yazıp söylemekten vazgeçmeyen yurtsever gazeteciler buna tahammül edemeyenler tarafından hedef gösteriliyor. Öncü olmak gazetecilik yapmak her dönemde çok zor. " dedi. 

Konuşmaların ardından törende bulunan gazeteciler, siyasiler ve vatandaşlar Konak'tan Cumhuriyet Meydanı'na kortej yürüyüşüne katıldı. Gazeteci Hasan Tahsin'in anıldığı program, Cumhuriyet Meydanı'ndaki zeybek gösterisi ile son buldu.

Editör: Haber Merkezi