ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE - Ülkede artan kadın cinayetleri ve şiddeti ile daha bilinir bir hale gelen partner şiddetinin alt bileşenlerinden biri de flört şiddeti. Flört şiddeti; kısa, uzun, ciddi ilişkilerde veya kişilerin kendilerini tanımladığı heteroseksüel, eş cinsel… tüm ilişki biçimlerinde görülebilir. Fakat bu şiddet, fark edilebilir ve önlenebilir. Siber flörtü ele aldığımızda ‘fotoğraf at, konum gönder, mavi tiki aç, şifreni ver onunla yazışma…’ gibi söylemlerde bulunuluyorsa bu bir şiddet türüdür. Psikolog Birsen Altar flört şiddeti ile ilgili açıklamalarda bulundu.

SİNYALLER TANINMALI

Flört şiddetinin başlangıçta sevgi gösterisi veya sevgi dili olarak algılandığını belirten Altar, daha sonra duygusal, dijital, sosyal ve fiziksel şiddet, ileri boyutlarda da cinayetle sonuçlandığını ifade etti. Flört şiddetinin ilerde aile içi şiddete zemin hazırladığını dile getiren Altar, “Toplumumuzdaki yazılı olmayan yasalar gençlerin flört ilişkisini biçimlendirmektedir. Erkek egemen toplumlarda gelenek, görenek ve çevre baskısından dolayı kız çocukları şiddeti dillendirememektedirler. Şiddetin uyarı sinyallerini tanımak, ipuçlarını yakalamak ve nedeni ne olursa olsun şiddet içeren davranışları kabul etmemek kişiyi şiddetten koruyabilmektedir. Bu nedenle flört şiddetinin ne olduğu konusunda gençlere ve yetişkinlere koruyucu ve önleyici eğitimlerin verilmesi gerekmektedir. Özellikle de güvenli ve sağlıklı bir ilişkide kıskançlığın, baskı altında tutarak sahiplenmenin sevgi olmadığı vurgulanmalıdır” diye söyledi.

‘ŞİDDET ÇEŞİTLERİ VAR’

Sosyal flört şiddetini tanımlayan Altar, partnerin kişinin sosyal ilişkilerini kısıtlaması, kontrol etmesi, sosyal çevresinden soyutlamasına, yalnızlaşmasına neden olacak şekilde davranması olduğunu aktardı. Altar, sözlerine şöyle devam etti: ‘Kişinin ailesi ve arkadaşlarıyla görüşmesine izin vermemesi, ‘Biz bize yeteriz’ demesi, kıskançlık yaparak ilişkilerini kısıtlamaya çalışması, kıskançlığı sevginin dışavurumu gibi göstermesi, arkadaşlarına zaman ayırdığında onu eleştirmesi, küsmesi, sürekli başkaları ile flört edip etmediğini araştırması, sosyal şiddet örnekleri”. Altar, dijital flört şiddetinde de partnerden birinin sürekli olarak telefonunu kontrol etmesi, sosyal medya hesaplarına girmesi, şifresini istemesi, kimlerle arkadaşlık edeceğine karar vermesi, telefonunu ya da bilgisayarını karıştırması, sürekli mesaj atması, sürekli ‘Neredeydin, nereye gittin, ne zaman geldin kimlerle birliktesin’ gibi sorularla kontrol etmeye çalışması olduğunu dile getirdi.

‘KURALLAR KOYULMALI’

Güvenli ve eşit bir ilişki için şiddet karşısında kurallar koymanın, sınır korumanın mümkün oluğunu dile getiren Altar, “Kurallar koymak, hangi tür davranışları kabul etmeyeceğini söylemek ve bu kurallara uyulmadığında şiddet uygulayandan uzaklaşmak gerekir. Şiddetten, şiddet uygulayan sorumludur çünkü başka yollarla problem çözmeyi öğrenmemiş, şiddete dayalı çözümleri öğrenmiştir ve bunu uyguluyordur. Bu durumu kişinin kendisinin değiştirmesi gerekmektedir ve hiçbir zaman için ‘değişecek, ben onu değiştiririm’ umuduyla bir ilişkiye devam edilmemelidir” ifadelerini kullandı.

‘İPUÇLARI GÖRÜLMELİ’

Genelde duygusal şiddetin hep göz ardı edildiğini vurgulayan Altar, fiziksel yaraların iyileştiğini fakat duygusal yaraların iyileşmesinin zor olduğunu belirtti. Psikolog Altar, “İlişkilerde şiddetin ipuçlarına bakıldığında; partnerin duygu durumunda sürekli iniş çıkışlar gözleniyor mu, birden öfkelenip fevri davranıyor mu, etrafındakilerle süreli kavga ediyor mu, fiziksel şiddet uyguluyor mu, aşırı gergin mi aşırı kıskanç mı, baskı altına alarak sahipleniyorsa, kıskançlık yaparak sevgisini gösteriyorsa, sürekli ne yapman gerektiğini, nereye gitmen gerektiğini söylüyorsa, günün her saati sana ulaşmak istiyor, ulaşamadığında öfkeleniyor bağırıp küsüyorsa, arkadaşların ya da ailenle vakit geçirdiğinde küsüyorsa, senin fikirlerini dikkate almıyor ve küçümsüyorsa, telefon ve bilgisayarını izin almadan karıştırıyorsa, eşyalara ve kendine zarar veriyorsa, o ilişkinin sağlıklı olup olmadığını düşünmek gerekir. ‘Acaba partnerim bana kızar mı?’ sorusu sürekli kafadan geçiyorsa, birey kendi isteklerinden ve önceliklerinden sık sık ödün verdiğini hissediyorsa, ilişki içinde kendini suçlu ve bir şeyleri gizlemek zorunda hissediyorsa, ilişkide bir şeyler yolunda gitmiyordur” dedi. Flört şiddetinin başlangıçta sevgi gösterisi veya sevgi dili olarak algılandığını belirten Altar, daha sonra bu durumun duygusal ve fiziksel şiddet, ileri boyutlarda da cinayetle sonuçlandığını ifade etti.

Editör: Haber Merkezi