Gizem TABAN/İZ GAZETE- Aydın’ın Kuşadası ilçede yaşayan Dilek ve Ahmet Taşkan çiftinin 16 yaşındaki oğlu, Aplastik Anemi ve Paroksismal Nokturnal Hemoglobinüri (PNH) hastası Can Umut Taşkan, iyileşmek için destek bekliyor. Yaşadıkları süreci anlatan Anne Dilek Taşkan, Can’a 2014 yılında aplastik anemi teşhisi konulduğunu, 2018 yılında ise PNH hastalığının ortaya çıktığını söyledi. Can’ın iyileşmesi için tek çarenin kemik iliği nakli olduğunu belirten Anne Taşkan, herkesi donör olmaya çağırdı.

‘TEK ÇÖZÜM NAKİL’

İzmir Atatürk Lisesi öğrencisi olan Can Umut Taşkan’ın şu an hastalığı sebebiyle okula gidemediğini ve birçok sosyal aktiviteden mahrum kaldığını söyleyen Anne Dilek Taşkan, 8 yıldır verdikleri mücadeleyi şöyle anlattı:

“Can’ın rahatsızlığı 2014 senesinde başladı. Bünyesi genel olarak zaten hassastı ve normal bir çocuğa oranla çok fazla soğuk algınlığı ve grip geçirmişti. Dinmek bilmeyen bir öksürüğü vardı. Biz ilk başka her zamanki gibi soğuk algınlığı olduğunu düşünüyorduk. Doktorlar da emin olmadan bize bir şey demek istemiyorlardı. Aralıksız olarak aylarca hastanede yattık. Can hasta olduğunda 8 yaşındaydı. Pek çok tedavi uygulandı. Can’ın ilk hastalığı Aplastik Anemi idi. Uzun ve yoğun bir tedavi sürecinden sonra 2017 yılında biraz toparladı ve neredeyse eski hayatına döndü, okula başladı. Değerleri düzelmiş, kemik iliğinin üretimi normal seviyeye gelmişti. Ancak 2018 yılında Aplastik Anemi PNH adı verilen ve çok nadir görülen başka bir hastalık ortaya çıktı. Can, o sene apandisit ameliyatı oldu. Bu ameliyattan sonra değerlerinde düşüş başladı. Yıllardır koruyucu tedavi alıyoruz. Şu anda PNH hastalığında dördüncü yıldayız, hastalık ilerlemeye ve Can’ın değerleri düşmeye başladı. Tek çözüm kemik iliği nakli... Nakil için yüzde 100 uyumlu donör lazım.”

‘ZAMANIMIZ KALMADI’

“Fazla zamanımız kalmadı” diyen Anne Taşkan, “Acil olarak kemik iliği nakline ihtiyacımız var. Donör olabilmek için sadece 3 tüp kan yeterli… İnsanlar kemik iliği naklini duyunca korkuyorlar, bu konuda çok fazla bilgi kirliliği var maalesef… İnsanlarımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Herkesi duyarlı olmaya ve donör olmaya davet ediyorum. Donör olmak için en yakın Kızılay’a başvurabilirsiniz. Unutmayın bir başkasının hayatı sizin damarlarınızda olabilir. Can’a umut olalım” ifadelerini kullandı. İzmir Atatürk Lisesi’nin Can için yaptığı duyuruya dair de bilgilendirme yapan Anne Taşkan, “Can için, 30 Mayıs Pazartesi Günü saat 09.00-17.00 saatleri arasında BMC binasına Kızılay ekibi gelecek, donör olmak isteyenleri bekliyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi