ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - 20 Eylül küresel iklim grevi İzmir’de Friday For Future İzmir aktivistlerinin Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirdiği oturma eylemi ile başladı. Daha sonra Alsancak İskelesi’ne yürüyen gençler burada Sıfır Gelecek İzmir aktivistleri ile buluştu. Aktivistler daha sonra Kültürpark’a yürüdü.

Yapılan basın açıklamasında Friday For Future aktivistleri, insanları iklim krizine karşı duyarlı olmaya çağırarak böyle giderse gidecek bir okulları olmayacağına dikkat çekti. İklim acil durumu ilan edilmesini isteyen aktivistler, ‘güneş, rüzgar, bize yeter’, ‘hemen şimdi iklim adaleti istiyoruz’, ‘ikinci bir gezegen yok’ sloganları attı. Greve Tunç Soyer’i temsilen İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Seda Öztüre, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Karaburun Belediyesi, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, EMEP, DSİP, İzmir Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, Yeşil Sol Parti, Kent Konseyleri, Lavender LGBT, İzmir Vegan İnisiyatifi destek verdi.

GREVE GÜMRÜKÇÜ DESTEK VERDİ

Greve destek olan tek belediye başkanı olan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, küresel iklim krizine karşı duyarlı olmanın ve iklim acil eylem planı ilan etmenin önemine değinerek “Dünya hızla ısınıyor bu ısınmanın sonucunda iklimler değişiyor. 2030 yılına giden süreçte karbon salımınının azaltılması, dünyayı yöneten insanların küresel iklim krizine karşı duyarlı olması ve acil eylem planı uygulaması için yapılan bir farkındalık eylemi bu. Bu süreçle mücadele etmek isteyen bir yerel yöneticiyim. Bugün arkadaşlarımın yanında olmak istedim. Birlikte iklim krizine karşı mücadele edeceğiz.” değerlendirmesini yaptı.

SADECE HDP'Lİ VEKİLLER VARDI

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Rosa Luxemburg’un “Ya barbarlık ve yıkım ya da sosyalizmi kuracağız” sözünü hatırlatarak “Kapitalizmin geldiği noktada dünya küresel olarak bir yok oluşun eşiğinde. Bu yüzden ya bu kör gidişe top yekûn dur diyeceğiz ya da doğa kendi döngüsünde yürüyecek ve insanın var olduğu bütün koşulları yok ederek belki her şeyi sıfırlayıp yeni baştan kuracak.” dedi.

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ise, “Burada ve dünyanın birçok yerinde karbon salımından doğan küresel ısınmaya karşı iktidarları hükümetleri şirketleri uyarmaya ve tüm insanlığı da bu konuda göreve çağırmaya toplandık. 2030 ve 2050’ye kadar ısınma durdurulamazsa dünya yaşanmaz hale gelecek. Madenlerden, orman kıyımından, aşırı kar hırsından vazgeçilmelidir. Karbon salınımı engellenmelidir. Petrol, doğal gaz ve kömür kullanımı en geç 2030’a kadar sınırlandırılmalı 2050’ye kadar da sonlandırılmalıdır ki dünyamız yaşanabilir bir hale gelebilsin. Bu konuda tüm çevreleri göreve ve duyarlı olmaya çağırmak için toplandık.” şeklinde konuştu.

KAPİTALİST SİSTEM ELEŞTİRİSİ

EMEP İzmir İl Başkanı Emine Uyar, kapitalist sistem eleştirisi yaparak toprakları için mücadele eden köylülere dikkat çekti. Temiz besine ulaşmada zorluklara değinen Uyar, kapitalizmin sağlıksız yaşamı beslediğini vurgulayarak “Kapitalizm gençlerin geleceğini çalıyor. Gençler bugün sokağa çıkarak geleceklerine sahip çıkıyor. Biz de onlara destek olmak için buradayız.” dedi.

Yeşiller ve Sol Parti İzmir Eş Sözcüsü Atila Kılıç ise “Tüm dünyadaki gençlerle birlikte İzmir’deki gençlerin isyanına biz de katıldık. Küresel ısınma tehlikeli bir boyutta. Eğer bizler buna dur demezsek yok olacağız. Dünyanın her yerinde milyonlarca genç çok güzel bir iş yapıyor. Gençler geleceklerini istiyor ve biz de onlara geleceklerini vermek istiyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel de baro olarak gençleri desteklediklerini söyleyerek “Gençlerimiz geleceğine sahip çıkıyor. Biz koruyamadık onlar kurtarmaya çalışıyor. Onlar bu mücadelenin içindeyken yanlarında durmamak olmaz. İzmir Barosu olarak her zaman destekçileriyiz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi