TUGAY CAN / İZ GAZETE - Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa denilebilecek bir süre içerisinde Dünya’yı etkisi altına alan koronavirüs vakalarının Türkiye’de görülmesi üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan ek genelge ile bu gece 00:00 itibariyle ülkemizde sosyal hayat duruyor.

İzmirliler de özellikle eğlence mekanlarının ve gece hayatının etkili olduğu Alsancak’ı erken saatlerde terk etti. Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne bağlı Muzaffer İzgü, Cumbalı, Gazi Kadınlar Sokakları’nda bulunan mekanlar da bu gece 00:00’dan sonra başlayacak olan yasak ile birlikte erken saatlerden itibaren dükkanlarını kapattı.

Dükkanları açık olan birkaç esnafın müşterisi de önceki günlere kıyasla mumla aratır cinsten. Alsancak esnafı; alınan önlemlerden memnun olduğunu ifade etse de karar için geç kalındığını, söz konusu kararın bir hafta öncesinden alınması gerektiğini savunanlar da yok değil. Birtakım esnaf da karardan duydukları memnuniyeti gizlemeseler de kira, elektrik ve rutin ödemeler konusunda endişeli.

BAR EMEKÇİLERİ UMUTSUZ

Kafe ve bar emekçilerinin büyük bir çoğunluğu ise koranavirüsten ziyade; çalıştıkları dükkanların süresiz olarak kapalı olması sebebiyle ücretsiz izne çıkacak olmalarından dolayı kara kara düşünüyorlar. Onlardan bir tanesi, 40 yaşındaki Ahmet Yıldırım. Alsancak’ta bir meyhanede garsonluk yapan Yıldırım, özellikle elektrik ve su faturalarını ödeyemeyecek olmaktan dolayı endişeli. Farklı bankalara kredi borcu bulunan ve çalışamayacağı için bu borçları ödeyemeyecek durumda olduğunu söyleyen Yıldırım, “Nasıl karnımızı doyuracağımızı düşünüyoruz” diyor ve ekliyor: “Bu durum birkaç gün sürdürülebilir. Ancak sürekli hale gelirse ne yapacağımızı bilmiyoruz. Çalışamazsak rezil perişan oluruz. Banka borçlarımıza erteleme gelmeli”

Alsancak, olanca kalabalığından uzak bir durumda bulunsa da; Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde kalan birkaç kişinin de konuştuğu tek bir konu var. Caddenin uzunca bir süredir bu kadar tenha olmasını fırsat bilenlerinden tutun, salgını pek de umursamayan veya en azından geceyarısından sonra açık olamayacak mekanlarda son içkilerini yudumlamak isteyen insanların dilinde tek bir şey, Koranavirüs...

Öte yandan Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde bulunan diğer işyerleri büyük oranda kepenk kapatsa da bazı dükkanlar da çareyi koranavirüsten korunmak için dezenfektan madde ve kolonya satışında buldu.

Koronavirüsün; varlığıyla ve yarattığı endişe ile önümüzdeki günlerde sosyal yaşama ne yönde tesir edeceği bir merak konusu.

Editör: Haber Merkezi