ŞERMİN ÇOLAK/ İZ GAZETE- İzmir Karşıyaka’da TOKİ’nin düzenlediği ihale ile birlikte Mavişehir bölgesinde bulunan, “Rekreasyon Alanı” ve “Açık Spor Tesisi Alanı” özel firmalara satılmış ve art arda tepkiler gelmeye başlamıştı. Konuyla ilgili yapılan basın açıklamasında, satılan alanların rant için kullanılmasına izin verilmeyeceği bir kez daha vurgulandı. Açıklama sırasında vatandaşlar sık sık, “Yeşilime dokunma”, “Bu daha başlangıç, mücedaleye devam” sloganları attı.

'ARAZİYİ ALANLAR NEDEN AÇIKLANMIYOR?'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Geçtiğimiz haftalarda satışa çıkarılan ve ciddi tartışmalara yol açan bu alanlardaki görüşlerimizi kamuya açık paylaşmak için bir araya geldik. Sonda soracağımız ilk başta soralım, rekreasyon alanı bu arazi yüksek bedelle niye satıldı? Bu araziyi alan kişiler neden açıklanmıyor? Bizim bilmediğimiz ne var, neden șeffaf davranılmıyor? Yapılaşmada doygunluğa ulaşmış, Mavişehir'in imar planında kamuya ayrılmış bu rekreasyon alanını satın alan kişiler bu özel alanla nasıl bir tasarrufta bulunmayı planlıyor acaba?” diyerek soru işaretlerinin giderilmesini istedi.

'İZMİR HER TÜRLÜ MÜCADELEYİ VERECEKTİR'

"Tüm İzmir, bu alanın ranta kurban edilmesine karşı her türlü mücadeleyi verecektir” diyen Başkan Soyer, “Yola çıkarken sadece bize oy veren insanların değil, flamingoların, canlıların, ormanın da başkanı olacağımı söylemiştim. Bu söz öylesine söylenmedi. Doğa hasta olursa biz de hastayız. O iyiyse biz de iyiyiz. İçecek suyumuz, soluyacak havamız, karnımızı doyuracak toprağımız kalmadığında rantın bir önemi kalmayacak. O yüzden bu özel alanla ilgili rant projesine asla izin vermeyeceğiz. İzmir'in kamu arazilerinin, doğal, kültürel mirasın tahrip edilmesine izin vermeyecek. Hiç kimse bu özel alanları rant için kullanılabilecek alan olarak görmesin. Buradan bir çağrı yapmak istiyorum, bizimle aynı hassasiyeti paylaştığınız inanıyor ve bu alanlar için rica ediyorum. Bir belediye başkanının en önemli görevinin tarihi ve kültürel değerleri korumak olduğunu düşünüyorum. Atalarımızın canları pahasına bize bıraktıkları bu doğayı korumak aslı görevimiz ve bu görevden asla vazgeçmeyeceğiz. Gücümüzü sizden alıyoruz, iyi ki varsınız” ifadelerini kullandı. 

'HALKIN SESİNE KULAK VERİN'

Alanda bulunanları buluşturan değerlerin, yurtseverlik, insana ve doğaya duyulan saygı  sevgi ve dayanışma olduğunu söyleyen Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ise, “Biz daha önce defalarca dile getirdiğimiz ancak dikkate alınmadığımız itirazımızı daha güçlü bir sesle bir kez daha dile getirmek için bir araya geldik. Bu ülke bizim ülkemiz, havasını soluduğumuz, toprağından beslediğimiz ülkemiz. Ne yazık ki geri dönülmesi zor kent suçlarına şahitlik ettik. Bugün de yeni bir tarihi yanlış yapılmaması için bir aradayız" dedi.

Tugay, "Bu Rekreasyon Alanı, şehrin planında halkın ortak kullanımına ayrılmış bir alandır ve öyle kalmalıdır. Bu alan hiçbir şekilde özel mülkiyete satılmamalı, yapılaşmaya açılmamalıdır. Doğanın eşsiz armağanından insanlar mahrum kalmasın, canlılarımız etkilenmesin ve biz betonun soğukluğu ve büyük pişmanlıkla baş başa bırakılmayalım istiyoruz. Başta TOKİ olmak üzere konuyla yetkili tüm kurum ve kişileri haklı talebimizi dile getirdiğimiz bu sese, halkın sesine kulak verme ye davet ediyorum. Bu kanaatlerle TOKİ'nin, Karşıyaka, Mavişehir başta olmak üzere, tüm İzmir'de yeşil alanlarını ve halkın kullanımına ayrılmış alanlarını özel kişi ve kurumlara satışına durdurmaya çağırıyorum. Bugün biz burada siyasi çalışma yapmıyoruz. Hangi siyasi görüşten olursak olalım ortak aklımız ve vicdanımıza yaşadığımız kente sahip çıkıyoruz. Bu haklı mücadelemizin çarpıtılmasına, provake edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Karşıyaka bir bütündür, her parçası bu ülkenin yitirilmemesi gereken değeridir diye buluşan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

'RANTA İZİN VERMEYİZ'

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Melih Yalçın da TOKİ’nin yaptığı satışı kesinlikle kabul etmediklerini ve bu satışın kamu yararına olduğunu düşünmediklerini belirtti. Yalçın alanda hiçbir rant girişimini kabul etmediklerini de sözlerine ekledi.

Açıklamaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın yanı sıra, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir İlçe Belediye Başkanları, TMMOB, odalar, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı

Editör: Haber Merkezi