Pınar Teke’nin sunduğu Gün Doğdu programının konuğu olan İBB ve Konak Belediye Meclis Üyesi Cenap Börühan, pandemi ve depreme ilişkin açıklamalarda bulunarak yapılan çalışmalara değindi.

Deprem sonrası Konak’ta ciddi bir hasar olmadığı bilgisini veren Börühan, “Yapı stoku daha dayanıklı olduğu için ciddi hasarlar olduğu söylenemez. Elbette hafif, orta ve ağır hasarlı binalar var. Biz de belediye binalarımızı tedbir amaçlı boşalttık. Yapılacak hasar tedbir çalışmaları sonucunda orta hasarlı olursa girmemiz mümkün değil. Yeni bir akıllı bina yapma düşüncemiz var. Alsancak, Güzelyalı ve Hatay bölgesi riskli. Buraların kentsel dönüşüme uğramasının çok doğru olacağını düşünüyoruz. Böyle bir aksiyon planımız var. Konak Meclisi’nde konuşuldu. Katı korumak ve sağlam zemine oturan bina tesis etmek istiyoruz.

Vatandaşın verilen raporlara güvenmediği yönündeki yorumları değerlendiren Börühan, “Belediyelerde şu aşamada bir yetki olmadığı için bizim raporlama şansımız yok. 1 ay içerisinde ellerindeki rapora itiraz etme hakları var yine aynı rapor verilirse laboratuardan risk analizli yeniden tespit isteyebilirler. Orada da hasarsız ya da az hasarlı çıkarsa güvenmekten başka yapacak bir şey yok. İsterlerse kentsel dönüşüme tabi tutabilirler” dedi.

‘ESNAFIN DURUMU NE OLACAK?’

Pandemi tedbirlerine esnafın üzüleceğini halkın ise sevineceğini söyleyen Börühan, “Bütün bunları yaparken işin bir bölümünü kotarmış oluyoruz. İyi ve doğru bir yere yelken açmış oluyoruz. Diliyoruz ki bunların karşılığı alınacak ve salgının boyutları azalacak. Fakat sokağa çıkamayan, kepenk kaldıramayan, ürettiği malı satamayan ve para kazanamayan esnafın durumu ne olacak? Bütün mesele burada. Buna kaynak aktarılacak güç yok. Ekonomi dibe vurmuş durumda. Bu durumda işin bir tarafını doğru yaparken diğer yandan da bu insanları kaynaklandırmak lazım. Ama kredi vererek değil” diye konuştu.

İBB ve Konak meclislerinde de Kovid-19 ile ilgili tedbirler alındığını dile getiren Börühan, “Her ne kadar tedbir alsak da çok hareketli bir yaşamın içerisindeyiz. Bu bizi hep risk grubunda tutuyor. Sadece sakınmak, korunmak bu işten kötü pay almamak gibi bir düşünce içerisindeyiz. Çünkü belediye olarak başka bir şey yok. Binalarımızda tedbir alıyoruz. HES kodu olmadan binalarımıza kimseni girmesine izin vermiyoruz. Çalışma sistemimizi değiştirdik. Esnek çalışma sistemine uygun da düzenlemeler yaptık” dedi.

‘YENİ BİR HÜKÜMET İHTİYACI VAR’

Eski Ekonomi ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasını da yorumlayan Börühan, “Cumhurbaşkanı geçtiğimiz günlerde ekonominin pik yaptığını söyledi ve sonrasında da acı reçeteyi açıkladı. Üzgünüm ama ekonomi pik değil dip yaptı. Berat Beyin istifasını okuyunca o metnin kendisinden çıkacağına inanamadım. Üç bölümde incelemek lazım. Ben yoruldum diyor, öbür tarafta neyin ne olduğu anlaşılmaz durumda deyip sitem ediyor, bir yandan da Allah bu milletin yardımcısı olsun diyor. Yani öyle bir durumdayız ki buradan çıkmak neredeyse mümkün değil dedi. Yeni bir yönetim oluşturuldu. Diliyorum ki ülkeye katkılı olurlar. Ama Dolar ve Euro yadsınamaz bir gerçekliktir ve ülke ekonomisinin en önemli argümanlarından birisidir. Yeni bir hükümet ihtiyacı var. Partili Cumhurbaşkanlığı modeli bu ülkeye yarar getirmemiştir. Tekrardan güçlendirilmiş parlamenter sisteme ve Başbakanlık sistemine geri dönülmelidir. CHP olarak bunun için çaba sarf ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi