Gastroentereloji Uzmanı Dr. Murat Meral GÖRH'ün toplumda oldukça sık görülen bir sağlık sorunu olduğu bilgisini vererek “Türkiye’de her 4 kişiden birinde reflüye rastlanmaktadır. Ülkemizde yapılan son çalışmalarda en sık Marmara, en az ise Doğu ve Güney Doğu Anadolu’ da görülmektedir. Pratisyen hekimlerin, Aile hekimlerinin, İç hastalıkları ve Gastroenteroloji uzmanlarının polikliniklerde gördükleri hastaların önemli bir kısmını da GÖRH hastaları oluşturmaktadır. Özellikle Gastroenteroloji uzmanlarının günlük polikliniklerinin büyük bir çoğunluğunu reflü hastaları oluşturmaktadır. Türkiye’de yılda ortalama 80 milyon kutu (2014 yılında) reflü ilacının yazıldığı bilinmektedir" diye konuştu.

"BESLENME TARZINIZI DEĞİŞTİRİN"

GÖRH saptanan bir hastanın öncelikle yaşam tarzını değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Meral, hastaların reflüyü artıran gıdalardan kaçınması gerektiğine de dikkat çekti.

Hastaların yapması gereken uygulamaların başında yatağın baş kısmının yükseltilmesi geldiğini dile getiren Dr. Murat Meral şöyle devam etti: “Bununla beraber daha az ve sık öğünler halinde yemek yenmelidir. Hasta kilo almamaya dikkat etmeli ve fazla kilosu varsa zayıflamalıdır. Sigarayı azaltmalı hatta mümkünse tamamen bırakmalıdır. Aşırı alkol, kahve ve aşırı sıcak gıdalardan kaçınmalıdır. Yatmadan en az 3 saat önce yiyecek ve içecek alımı kesilmelidir. Dar giysi ve korselerden, karnı sıkan kemerlerden kaçınılmalıdır. Bazı tansiyon-kalp ilaçları ile ağrı kesici- kas gevşetici ilaçların reflüyü artırdığı bilinmeli ve bunların kullanımından kaçınılmalıdır."

REFLÜ HASTALARININ DİKKAT ETMESİ GEREKEN YİYECEKLER

Reflü hastalarının şu yiyecek ve içecekleri tüketmemesi istedi: "Kakaolu süt, narenciye ürünleri, gazlı ve naneli içecekler, aşırı çay- kahve ve alkol yağlı hamur işleri, yağlı ve kakaolu tatlılar, çikolata ve dondurmalar, tereyağı, krema ve yağlı soslar, portakal, limon, mandalina, greyfurt ve ananas, kızarmış kırmızı ve beyaz et, sosis, salam ve sucuk, patates kızartması, cips ve yağlı-soslu makarna, kremalı ve domatesli çorbalar, nane ve kırmızı biber, kızartma sebzeler ve domates, çiğ soğan- sarımsak ve yeşillik."

Editör: Haber Merkezi