CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, konuyla ilgili hazırladığı yazılı soru önergesini, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sundu.

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, “devletin RTÜK Başkanı olmak yerine AKP’nin RTÜK Başkanı” gibi davranan Ebubekir Şahin Başkan olduktan sonra RTÜK’ün, kadrolaşma, liyakatsız atamalar, muhalif gördüğü TELE1, KRT, FOX ve Halk TV gibi kanallara cezalar yağdırırken yandaş basını görmezden gelme gibi tutarsız ve “yandaşlıkta pik yapma” uygulamalarına devam ettiğini bildirdi.

“YAKINDA RTÜK’TE BİR PERSONELE BİR DAİRE BAŞKAN YARDIMCISI DÜŞECEK”

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in son dönemlerde kurumdaki kadrolaşmayı bir üst basamağa taşıdığını, yandaşlıktan sonra kadrolaşmada da “pik” yaptığını vurgulayan Av. Sevda Erdan Kılıç, açıklamasında şunları kaydetti:

“RTÜK, gerçekten devletin ‘ilginç’ bir kurumu haline gelmeye başladı. RTÜK’ün bir başkanı, iki başkan yardımcısı var; kurumda sekiz daire başkanı görev yaparken, bunlara yardımcı olmak üzere ise 46 daire başkan yardımcısı bulunuyor. Yani her daire başkanına neredeyse altı yardımcı düşüyor. RTÜK Başkanının iki yardımcısı varken, daire başkanının 6 yardımcısı var. Demek ki daire başkanlarının daha çok yardıma ihtiyacı var!

RTÜK’te kaç kişi çalışıyor diye baktık. İşçiler hariç 600 memur çalışıyor, yani her 13 personele bir daire başkan yardımcısı düşüyor. Kata baktık, RTÜK binası, başkanın bulunduğu bölüm hariç beş kattan oluşuyor. Yani binanın her katına dokuz daire başkan yardımcısı düşüyor. RTÜK’te Ebubekir Şahin’in yaptığı liyakatsız yandaş kadrolaşması böyle devam ederse, yakında bir personele bir daire başkan yardımcısı, her kata da onlarca daire başkan yardımcısı düşecek. O zaman da muhtemelen işe gelen personel oturacak sandalye bulamayacak veya personel, sırayla koltuklara oturmak zorunda kalacak. RTÜK’te gidişat ona doğru gidiyor!”

"KURUMUN ŞU ANDA İÇİNDE BULUNDUĞU DURUM TAM AZİZ NESİNLİK”

TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Kılıç, RTÜK’ün, AKP iktidarının çok rahat ve geniş bir şekilde kadrolaştığı kurumların başında geldiğini ifade ederek, “RTÜK’te yandaş kadrolaşması öyle bir hale gelmiş ki kurumun şu anda içinde bulunduğu durum tam Aziz Nesinlik. Neden? Söyleyeyim: RTÜK’te yardımcısını hiç görmeyen, tanımayan daire başkanları var. Yolda dışarıda tesadüfen karşılaşsalar birbirlerine selam bile veremezler. Evet, durum gerçekten böyle. Aziz Nesin yaşasa idi bununla ilgili çok güzel parodili yazılar yazardı, Levent Kırca da çok güzel parodili tiyatro oyunları sergilerdi. Bizler de hep birlikte gülerdik ama maalesef burada gülemiyoruz, tam tersine üzülüyoruz. RTÜK gibi güzide bir kurumumuzun, Ebubekir Şahin’in elinde oyuncak gibi bu hallere düşürülmesine gerçekten üzülüyoruz.” dedi.

Bu daire başkan yardımcılarından bazıları işe hiç gelmediği, “bankamatik memuru” olduğu için, daire başkanlarının onları tanımamasının şaşırtıcı olmaması gerektiğini belirten CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, “Nasıl ki RTÜK Başkanı Şahin’in, AKP iktidarına yönelik eleştiri yapan her televizyon kanalını susturmasına, AKP lehine olanları ise görmezden gelmesine, ‘komşularından gözüne kestirdiği 3-5 kişi için liste yapıp kıyıma onlardan başlayacağını söyleyen’ Sevda Noyan’ın açıklaması için ‘çok büyütülecek bir konu değil’ demesine şaşırmıyorsak, daire başkanlarının yardımcılarını tanımamasına da şaşırmamalıyız!” diye konuştu.

“RTÜK BAŞKANI EBUBEKİR ŞAHİN İSTİFA ETMELİDİR”

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, Ebubekir Şahin’in RTÜK’ün tarafsızlığına ve bağımsızlığına gölge düşürdüğünü ifade ederek, “RTÜK’te, yandaşlıkta pik yapan, eş, dost, akraba, hısım, tanıdık, yandaş kim varsa herkesi kuruma dolduran, onları bankamatik memuru yapan bu nedenle daire başkanlarının yardımcılarını tanımaması gibi garabet bir duruma RTÜK’e düşüren Ebubekir Şahin bir an önce görevinden istifa etmelidir.” ifadesini kullandı.

Editör: Haber Merkezi