ÖZGÜR ŞENGÜL/İZ GAZETE-  İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen sağlıkçılar  ‘ceza yönetmeliği’ olarak da tanımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne tepki gösterdi. Ortak basın açıklamasını okuyan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Muhteber Çolak,” Kovid-19 döneminde Sağlık Bakanlığı’nın yanımızda olmasını beklerken onlar  hizmeti daha nitelikli hale getiren uygulamalar yapmak yerine iş barışını bozan ceza yönetmeliği çıkarmayı tercih etti” ifadelerini kullandı.

‘PANDEMİDE POLİNKİNLİK HİZMETİ VERMEYE DEVAM ETTİK’

Dr. Çolak, Aile Sağlığı Merkezleri’nin özel iş yeri konumuna geldiğini söyleyerek, “Daha önceden Sağlık Ocağı olan binalarımıza kira ödemeye başladık. Elektrik, su, doğalgaz faturalarını biz ödemeye başladık. Taşeron firmalardan personel ve hemşire çalıştırmak zorunda kaldık. Tıbbi atıklarımızın imhasını biz yapmak zorunda kaldık, ASM’lerde kullanılan sabundan ilaca her şeyi kendimiz temin etmek zorunda kaldık. Hastaneler karantina süreçlerinde poliklinik hizmeti vermezken biz normal poliklinik hizmeti vermeye  devam ettik” ifadelerini kullandı.

‘İZMİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ PARA KESİNTİSİ YAPTI’

Sözleşme yetkisinin Valilik’ten alınıp Sağlık Müdürlüğü’ne aktarıldığını belirten Çolak, “Sözleşme yenileme için müdürlüklerce keyfiyete açık komisyonlar oluşturulmuş. Bu komisyonlar icraatlarına başlayıp İstanbul, Diyarbakır, Tekirdağ, Muş, Hakkâri’de arkadaşlarımızın sözleşmelerini keyfi bir şekilde yenilemedi. Tepki ve görüşmeler sonrası geri adım atılmış olsa da aynı komisyonlar duruyor. Fakat İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ayrı bir hukuksuzlukla hiçbir soruşturma yapmadan maaşlarımızdan  para kesintisi yaptı. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ağustos ayından bu yana yüzlerce arkadaşımızı soruşturmalarla uğraştırıyor. Birçoğumuzun soruşturmaları henüz sonuçlanmadı” şeklinde konuştu.

‘TALEPLER GİDERİLMEZSE GREVE GİDİLEBİLİR’

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, her basamakta çalışan sağlık çalışanlarının yıprandığını belirterek, “Özellikle ASM çalışanlarının yaşadığı sorunlar uzun süredir bilinmekte. Bu sistem kurulduğundan beri bir türlü oturtulamadı. Masa başında sahanın gerçekliğinden uzak birtakım kararlarla, günü kurtarmaya yönelik yapılan açıklamalarla sürdürülmeye çalışılsa da geldiğimiz nokta açık. İflas etmiş politikalara baktığımızda ne özlük haklarımız ne çalışma koşullarımız ne de ekonomik koşullarımız kabul edilebilir düzeyde değil. Hekimler artık bu ülkede mesleki açıdan gelecek görmüyorlar. Bunları duyun ve görün diye buradayız. Pandemide özveriyle hizmet veren bizler korunamadık. 500’ü aşkın sağlık çalışanını bu hastalıktan kaybettik; ama yine de Kovid-19 meslek hastalığı sayılmadı. Taleplerimiz giderilmezse belki de süresiz greve gidebileceğimizi buradan haykırmak istiyoruz” dedi.

Hekimler açıklamanın ardından Aile Sağlığı Merkezi'ne gelen elektrik faturalarını yakarak tepki gösterdi.

Editör: Haber Merkezi